Ramazanska poslastica: Recept za kolač sa hurmama koji će upotpuniti vaš iftarski meni
![Ramazanska poslastica: Recept za kolač sa hurmama koji će upotpuniti vaš iftarski meni](https://storage.radiosarajevo.ba/article/536939/871x540/kolac-hurme-coolinarika-mart2024.jpg?v1710335718)
Nastupio je ramazan, veliki praznik za sve muslimane svijeta. Mnogi vjernici poste ovaj mjesec pa za iftare pripremaju kako slane, tako i slatke specijalitete.
Pored tope i somuna, u ovom mjesecu neizostavna namirnica je i hurma.
Skoro svaki postač se omrsi upravo hurmom, a svima je već poznato koliko su one zdrave. Stoga vam ovaj put donosimo odličan recept za kolač sa hurmama, koji će upotpuniti vaš iftarski meni.
![Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554767/300x185/bosna-i-hercegovina-olimpijske-igre-pariz-bih-mesud-pezer-larisa-ceric-26juli24-prntsc.jpg?v1722016769)
Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade
Sastojci
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- ½ šolje ulja
- ½ šolje vruće vode
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 rendana korica limuna
- 1 šolja mljevenih oraha
- ½ šolja kokosovog brašna
- 50 g rendane čokolade
- 10 hurmi
- 5 kašika brašna
Preliv
- 1 puding od čokolade
- 5 kašika šećera
- 50 grama čokolade
- 250 ml mlijeka
Priprema
U posudu umutimo jaja, šećer i vanillin šećer. Zatim dodamo ulje, vodu i prašak za pecivo.
Lagano mutimo a onda dodamo ostale suhe sastojke. Hurme izrežemo na manje komade i dodamo u smjesu.
![Starinsko bosansko jelo: Kadun butići - odličan izbor za iftar ili sehur](https://storage.radiosarajevo.ba/article/536879/300x185/kadun_butici_zlatina_kuhinja_ss.jpg?v1710320114)
Starinsko bosansko jelo: Kadun butići - odličan izbor za iftar ili sehur
Kolač istresemo na podmazan i pobrašnjen pleh i pečemo 25 minuta na 180 stepeni.
Kad se kolač ispeče pripremamo preljev. Puding skuhamo u 250 ml mlijeka ,dodamo šećer i čokoladu.
Kuhamo vrlo kratko dok se ne rastopi čokolada. Sklonimo sa vatre. Kolač prelijemo vrućim preljevom. Preljev se mora ohladiti kako bismo posuli mljevene orahe kao dekoraciju.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.