Topa: Neizostavno, omiljeno prvo jelo za iftar
![Topa: Neizostavno, omiljeno prvo jelo za iftar](https://storage.radiosarajevo.ba/article/536502/871x540/topa-aa.jpg?v1710101733)
Muslimani širom svijeta s akšam-namazom u nedjelju, 10. marta, dočekali su ramazan. Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu.
Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.
Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti: kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve to istopiti (kažu da se zbog glagola topiti i zove topa, op. a.) na laganoj temperaturi.
![Europa spremila oštar odgovor Trumpu: 'Ne prihvatamo. Riješit ćemo to na ovaj ili onaj način'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579077/300x185/zelenski-macron.jpg?v1739717529)
Europa spremila oštar odgovor Trumpu: 'Ne prihvatamo. Riješit ćemo to na ovaj ili onaj način'
Ovo je recept za sarajevsku topu:
Sastojci
100 g slanog kajmaka,
100 g kiselog vrhnja,
50 g maslaca,
1-2 jaja.
![Savjeti za postače tokom ramazana: Zašto je važno ne propustiti sehur i šta treba jesti?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/536450/300x185/hurme_datule_pixabay.jpg?v1710072563)
Savjeti za postače tokom ramazana: Zašto je važno ne propustiti sehur i šta treba jesti?
Priprema
1. U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac.
2. Dodajte jaje ili dva i promiješajte.
Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli još uvijek toplu.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.