Topa: Neizostavno, omiljeno prvo jelo za iftar

0
Radiosarajevo.ba
Topa: Neizostavno, omiljeno prvo jelo za iftar
Foto: Arhiv / Topa

Muslimani širom svijeta s akšam-namazom u nedjelju, 10. marta, dočekali su ramazan. Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu.

Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.

Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti: kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve to istopiti (kažu da se zbog glagola topiti i zove topa, op. a.) na laganoj temperaturi.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Ovo je recept za sarajevsku topu:

Sastojci

100 g slanog kajmaka,

100 g kiselog vrhnja,

50 g maslaca,

1-2 jaja.

Savjeti za postače tokom ramazana: Zašto je važno ne propustiti sehur i šta treba jesti?

Savjeti za postače tokom ramazana: Zašto je važno ne propustiti sehur i šta treba jesti?

Priprema

1. U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac.

2. Dodajte jaje ili dva i promiješajte.

Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli još uvijek toplu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije