Starinsko jelo: Pita od krompira i sira, brzo gotova, a sočna i zasitna

2
Radiosarajevo.ba
Starinsko jelo: Pita od krompira i sira, brzo gotova, a sočna i zasitna
Foto: Facebook / Pita

Kada biste pitali Bugare što je patatnik, pod pretpostavkom da ga još niste probali, istovremeno bi vas pogledali s oduševljenjem i čuđenjem te zaključili kako morate probati, jer ne znate šta propuštate.

Riječ je o tradicionalnom bugarskom jelu karakterističnim za Rodope, planinski masiv u južnom dijelu te zemlje te kao takvo spada u jela tamošnje pastirske kuhinje, piše Jutarnji.

Tradicionalno, priprema se od krompira i sira, no postoje i moderne inačice koje uključuju i neke druge namirnice. No, sve ono što ih povezuje jest okus sočne, zasitne pite koja je brzo gotova i koja je mnogima redovno na jelovniku. Želite li je i sami isprobati, u nastavku vam ostavljamo recept.

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Sastojci

  • 1 kg krompira
  • 2 glavice luka
  • 400 g svježeg sira, ocijeđenog
  • 4 jaja
  • 2 - 4 češnja bijelogl luka, po želji
  • 1 vezica peršuna
  • so
  • biber
  • ulje

Priprema

Krompir dobro operite pa ogulite koru, zatim ga naribajte i posolite pa ostavite da pusti vodu, oko 5 minuta. Nakon toga ga dobro iscijedite rukama ili kroz čistu krpu ili gazu.

Luk također očistite pa sitno nasjeckajte ili naribajte pa ga dodajte u zdjelu s krompirom.

Tri jajeta umutite u posebnoj zdjelici, posolite i pobiberite, a četvrto ostavite za premaz pite. Umućena jaja dodajte na krompir i luk, pa zatim dodajte sitno sjeckani peršun i bijeli luk i sve dobro promiješajte. Sad dodajte i ocijeđeni sir, pa opet sve dobro izmiješajte i dodatno začinite po ukusu.

Jeste li nekad probali 'kureljaču'? Napravite brzu hercegovačku pitu bez jufke

Jeste li nekad probali 'kureljaču'? Napravite brzu hercegovačku pitu bez jufke

Rernu zagrijte na 220 ºC. Za to vrijeme nauljite posudu za pečenje. Neka bude viša, ali ne prevelika, jer bi pita trebala biti oko 3 cm visine. Ulijte smjesu u nauljenu posudu, zatvorite poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite tako 30 minuta.

Nakon toga posudu otklopite, prelijte patatnik preostalim umućenim jajetom i pecite na 200 ºC još 10-15 minuta ili dok pita ne postane zlatna. Servirajte uz jogurt ili vrhnje i svježu sezonsku salatu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije