Lazanje kakve još niste jeli: Pripremaju se od namirnice koju obično bacamo

0
Radiosarajevo.ba
Lazanje kakve još niste jeli: Pripremaju se od namirnice koju obično bacamo
Foto: Pexels / Lazanje

Jedno od zaboravljenih umijeća koja bi nam svima dobro došla sad kad su cijene hrane opet bezobrazno visoke je vještina iskorištavanja namirnica do zadnje mrvice.

Nekada je to bilo svima urođeno, danas se s tim zadatkom mučimo pa najčešće odustajemo, na vlastitu štetu, a i na štetu planeta jer bespotrebnim bacanjem hrane samo gomilamo količinu otpada.

Radi se o lazanjama od staroga hljeba. Još jedno izvrsno jelo izalijanske cucine povere, odnosno siromašne kuhinje. Ove se lazanje, osim od starog hljeba, prave od paradajza i sira, no recept je vrlo prilagodljiv pa im možete dodati preostali umak bolonjeze, gljive, tikvice, salamu špinat...

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Što se tiče hljeba, najbolji će biti onaj za sendviče, iz kalupa, jer će se fetice najbolje složiti jedna uz drugu, no proći će i obični hljeb, samo mu odstranite koru ako je već pretvrda.

Lazanje od hljeba

Sastojci

  • 300 g paradajza
  • 220 g mozzarelle 
  • 100 g naribanog parmezana
  • 1 luk
  • 1 režanj bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • ​bosiljak
  • malo parmezana
  • so, biber

Za bešamel:

  • 750 ml mlijeka
  • 50 g brašna
  • 50 g maslaca
  • muškatni oraščić
  • so, biber

Priprema

Najprije napravite umak od paradajza: nasjeckajte crveni i bijeli luk, bacite ih na zagrijano ulje pa kuhajte uz miješanje dok malo ne omekšaju. Dodajte paradajz, so i biber pa prokuhajte. Pred kraj dodajte bosiljak. Ako želite, umak možete ispasirati ili izblendati, piše Slobodna Dalmacija.

Skuhajte bešamel: na maslacu prepržite brašno pa ga podlijete vrućim mlijekom, dobro izmiješajte da ne nastanu grudvice pa dotjerajte okus uz pomoć soli, bibera i muškatnog oraščića.

Čuvena hrana siromašne kuhinje, a danas specijalitet: Ovo je jedno od najboljih jela s tjesteninom

Čuvena hrana siromašne kuhinje, a danas specijalitet: Ovo je jedno od najboljih jela s tjesteninom

Potom na dno prikladne posude stavite par kašika umaka od paradajza, zatim na to poslažite hljeb, na kojeg ćete staviti sloj umaka od paradajza, mozzarellu narezanu na liske, sloj bešamela pa naribani parmezan. Ponavljajte dok ne potrošite sastojke, a završite sa slojem sira.

Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, dvadesetak minuta. Primijetite li da vrh brzo tamni, prekrijte ga papirom za pečenje kojeg ćete ukloniti par minuta prije kraja pripreme. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije