Čuvena hrana siromašne kuhinje, a danas specijalitet: Ovo je jedno od najboljih jela s tjesteninom
Tjestenina je uvijek dobra ideja za ručak, barem ako se nas pita, a kako ne bi dosadila, dobro je tu i tamo isprobati poneki novi recept. Evo jedan novi, iako je zapravo jako star. Možda ga i znate. Ne bi nas čudilo, naširoko je poznat.
Pasta alla puttanesca čuveno je jelo talijanske cuccine povere, odnosno siromašne kuhinje, a nastalo je, kako legenda kaže, u bordelima na jugu zemlje. Ako je to istina, bome je dobro avancalo, jer ga danas možete pronaći u vrlo fensi restoranima.
Priprema se zaista vrlo jednostavno, a unatoč tome i činjenici da zahtijeva samo najjednostavnije sastojke, vrlo je ukusno. Ne vjerujete nam? Probajte!
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Pasta alla puttanesca
Sastojci:
- 400 g sjeckanog paradajza
- 300 g špageta
- 100 g maslina bez koštica
- 5 fileta inćuna
- 3 češnja bijelog luka
- 2 kašike kapara
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašike ljutih papričica
- 1/2 vezice peršina
- sol
Priprema:
Posolite i zakuhajte vodu za tjesteninu.
Sjajni savjeti: Kako da vam krompir 'potraje' mjesecima?
Grubo usitnite bijeli luk pa ga dodajte na maslinovo ulje i dinstajte na srednje niskoj temperaturi dok ne zamiriše. Dodajte sušenu ljutu papričicu i inćune, promiješajte pa malo zgnječite inćune, a zatim dodajte paradajz, kapare i nasjeckane masline te dinstajte uz povremeno miješanje petnaestak minuta.
U međuvremenu tjesteninu skuhajte al dente i procijedite pa je dodajte u umak zajedno s par kašika vode u kojoj se kuhala pa dinstajte dvije-tri minute. Nemojte više soliti jer će inćuni dobro zasoliti jelo.
Maknite s vatre, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.