Nemate ideju za iftar? Napravite ukusnu musaku - sa šampinjonima

0
Radiosarajevo.ba
Nemate ideju za iftar? Napravite ukusnu musaku - sa šampinjonima
Foto: YouTube / Musaka sa šampinjonima

Musaka je praktično i zasitno jelo koje može nahraniti cijelu porodicu, a iako se u kod nas najčešće priprema od mljevenog mesa i krompira, postoji bezbroj verzija i recepata sa svim mogućim namirnicama.

Grci je pripremaju s bešamel umakom i patlidžanom, a verzije musake bez mesa jednako su sočne i gurmanske poput one s mesom.

Brzu musaku možete pripremiti u tavi koja je gotova duplo brže nego iz rerne.

Memorijalna šetnja za tragično stradale doktorice Almu Suljić i Azru Spahić

Memorijalna šetnja za tragično stradale doktorice Almu Suljić i Azru Spahić

Sastojci

  • 1 kg krompira
  • 500 g šampinjona
  • 1 luk
  • 2 čehne bijelog luka
  • 1 crvena paprika
  • 2 tikvice
  • 200 ml pasirana paradajza
  • 2 kaščice origana
  • 1 kaščica bosiljka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 500 ml jogurta
  • 2 kašile brašna
Musaka sa šampinjonima

Priprema

U tavi zagrijte malo maslinovog ulja te popržite sitno nasjeckani luk. Kad omekša dodati bijeli luk. Zatim dodajte nasjeckanu papriku, šampinjone i tikvice te pržite dok povrće ne omekša. Posolite, popaprite, pospite origanom i bosiljkom, pa sve dobro promiješajte.

Ulijte umak od paradajza i ostavite na šporetu još 15 minuta. Jogurt umutite s brašnom i miješajte dok ne razbijete sve grudice. Ostavite sa strane.

Narežite krompir na kolutiće i rasporedite ga na dno posude za pečenje. Prelijte smjesom s povrćem. Na vrh posložite još jedan sloj krompira, a zatim preostalo povrće. Na kraju poredati još jedan sloj krompira i preliti jogurtom i brašnom.

Musaku pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 45-50 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije