Recept koji će vas oduševiti: Fiš paprikaš bez ribe od svjetski poznatih sportaša
![Recept koji će vas oduševiti: Fiš paprikaš bez ribe od svjetski poznatih sportaša](https://storage.radiosarajevo.ba/article/523348/871x540/teleca_corba.jpg?v1701421721)
U današnjem svijetu, svijest o kvalitetnim proteinima iz biljnih izvora sve više dobiva zasluženo mjesto, potvrđuju to i brojni vrhunski sportaši koji ostvaruju svjetske rekorde na potpuno biljnoj prehrani.
Za razliku od nekadašnjeg uvjerenja da su meso, mliječni proizvodi i jaja jedini izvori proteina, danas se ističe ključ uspjeha mnogih sportaša u zdravoj i uravnoteženoj biljnoj prehrani.
U takvoj prehrani, ugljikohidrati, kao glavna 'energetska hrana', pronalaze se jedino u biljkama, zajedno s raznim bjelančevinama i zdravim masnoćama. Na tržištu su sve popularniji biljni proteini iz riže, graška, konoplje, soje, pa čak i oni iz bundeve i kikirikija.
![Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554767/300x185/bosna-i-hercegovina-olimpijske-igre-pariz-bih-mesud-pezer-larisa-ceric-26juli24-prntsc.jpg?v1722016769)
Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade
Svjetski poznati prvaci, poput tenisačica Serene i Venus Williams, boksača Mikea Tysona i Davida Hayea, uvjeravaju nas da veganska prehrana ima značajan doprinos i u svijetu sporta. Prijatelji životinja dijele s nama recept za Fiš-paprikaš bez ribe, dokazujući da je biljna prehrana ne samo zdrava već i ukusna alternativa, piše Večernji list.
Sastojci:
- 500 g krompira
- 170 g tikvica
- 300 g patlidžana
- 2 dl vina
- 400 g luka
- 3 režnja češnjaka
- 2 kašike ulja
- 1 kašika slatke mljevene paprike
- 2 male ljute papričice
- ½ kašikice dimljene paprike
- 1 l vode
- 2 žlice koncentrata paradajza
![Ukus prošlih vremena: Recept za jugoslovenski vojnički grah](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522859/300x185/grah_tanjir.jpg?v1701111292)
Ukus prošlih vremena: Recept za jugoslovenski vojnički grah
Priprema:
Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da stoje pola sata, zatim dobro iscijediti. Usitniti krompir, tikvice, luk te zgnječiti češnjak. Luk popržiti u loncu i kada uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine.
Kratko dinstati te zatim dodati vino, koncentrat paradajza i vodu. Kuhati s povremenom trešnjom lonca kako se povrće ne bi raskomadalo oko 30 min.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.