Recept koji će vas oduševiti: Fiš paprikaš bez ribe od svjetski poznatih sportaša

1
Radiosarajevo.ba
Recept koji će vas oduševiti: Fiš paprikaš bez ribe od svjetski poznatih sportaša
Foto: Printscreen / Ilustracija

U današnjem svijetu, svijest o kvalitetnim proteinima iz biljnih izvora sve više dobiva zasluženo mjesto, potvrđuju to i brojni vrhunski sportaši koji ostvaruju svjetske rekorde na potpuno biljnoj prehrani.

Za razliku od nekadašnjeg uvjerenja da su meso, mliječni proizvodi i jaja jedini izvori proteina, danas se ističe ključ uspjeha mnogih sportaša u zdravoj i uravnoteženoj biljnoj prehrani.

U takvoj prehrani, ugljikohidrati, kao glavna 'energetska hrana', pronalaze se jedino u biljkama, zajedno s raznim bjelančevinama i zdravim masnoćama. Na tržištu su sve popularniji biljni proteini iz riže, graška, konoplje, soje, pa čak i oni iz bundeve i kikirikija.

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade

Svjetski poznati prvaci, poput tenisačica Serene i Venus Williams, boksača Mikea Tysona i Davida Hayea, uvjeravaju nas da veganska prehrana ima značajan doprinos i u svijetu sporta. Prijatelji životinja dijele s nama recept za Fiš-paprikaš bez ribe, dokazujući da je biljna prehrana ne samo zdrava već i ukusna alternativa, piše Večernji list.

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 170 g tikvica
  • 300 g patlidžana
  • 2 dl vina
  • 400 g luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika slatke mljevene paprike
  • 2 male ljute papričice
  • ½ kašikice dimljene paprike
  • 1 l vode
  • 2 žlice koncentrata paradajza
Ukus prošlih vremena: Recept  za jugoslovenski vojnički grah

Ukus prošlih vremena: Recept za jugoslovenski vojnički grah

Priprema:

Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da stoje pola sata, zatim dobro iscijediti. Usitniti krompir, tikvice, luk te zgnječiti češnjak. Luk popržiti u loncu i kada uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine.

Kratko dinstati te zatim dodati vino, koncentrat paradajza i vodu. Kuhati s povremenom trešnjom lonca kako se povrće ne bi raskomadalo oko 30 min.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije