Starinski recept za sarmu posvađao Balkance: Stavlja li se jaje u sarmu ili ne?

5
Radiosarajevo.ba
Starinski recept za sarmu posvađao Balkance: Stavlja li se jaje u sarmu ili ne?
FOTO: Coolinarika / Ilustracija

Svi vrlo dobro znamo da Balkancima ne treba nešto veliki povod da se svađaju na društvenim mrežama, no jedna rasprava sada dobija prilično velike dimenzije.

Pitanje glasi - stavljate li jaje u sarmu ili ne?

Naime, jedni tvrde da se jaje stavi u smjesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi pak protestiraju i tvrde da jaje nema što tražiti u sarmi.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Sudeći prema 'vrevi' na internetu, glasniji su oni koji misle da jaje treba ići u sarmu.

Zanima nas kako je vi pripremate:

/ Anketa

Stavljate li jaje u smjesu za sarmu?
Rezultati

A, rasprava je dobila na zamahu nakon što je hrvatski portal 24sata objavio recept iz kuharice iz 1952. godine, prema kojem u sarmu ide jaje. Inače, taj recept ide ovako:

Sastojci:

  • 3 glavice kiselog zelja
  • Nadjev za sarmu: 1/2 kg isjeckane govedine, 1/2 kg isjeckane svinjetine, 4 velike kašike u sitne kocke izrezane suhe slanine, 2 velike kašike masti, 1 glavica sitno izrezanog luka (treba žuto ispeći), 1 cijelo jaje, 1 velika kašika soli, 1/2 velike kašike bibera, 6 velikih kašika riže
    Zaprška: 5 velikih kašika masti, 3 velike kašike brašna, 1 velika kašika paprike, 2 do 3 litre supe od suhog mesa ili vode 1 litra izrezanog kiselog zelja, 2 velike kašike soli

Priprema:

Sve što je navedeno pod 'Nadjev za sarmu' treba u zdjeli dobro izmiješati. Od svake glavice zelja listovi se skinu i malo porežu rebra, da budu tanja, a da se ne ozlijedi list.

Stavite list kiselog zelja na dlan, a na list jednu kašiku ovog nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složite kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži bilu, primite i zamotajte nadjev. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisnite prstima.

Napravite svijetlu zapršku, zalijte vodom ili supom, dodajte izrezano zelje, posolite, prokuhajte, složite sarme na vrh zelja, pokrijte posudu i kuhajte na blagoj vatri 3 do 4 sata.

Ako je zelje prekiselo, stavi jednu ili dvije kocke šećera, a ako imate sirutke, dodajte je umjesto vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije