Jelo koje prave naše nane: Probajte ukusnu sarmu koja nas vraća u djetinjstvo
Hladnija godišnja doba donose nam više toplih jela na kašiku, a jedno od najomiljenijih zimskih jela u našim krajevima zasigurno je, njeno veličanstvo - sarma.
Nanina i mamina sarma je najbolja, ali svako može naučiti pripremati ovo klasično jelo.
Donosimo vam jedan jednostavan recept. I jedan savjet - listove kupusa malo operite vodom, da nisu preslani.
Armin Gigović za Radiosarajevo.ba: Barbarez od prvog dana vjeruje u mene. Navijači su nam snaga
Sastojci:
- 12 većih listova kupusa
- 1 kg mljevenog mesa
- 100 g riže
- 1 luk
- so, biber, suhi začini, listovi lovora
- suha rebra (po želji)
Dodaci:
- masti ili ulja
- 1-1.5 kašika brašna
- mljevena slatka paprika
Priprema:
Na malo ulja popržite sitno nasjeckani luk, dodajte meso i začinite. Kad je meso gotovo dodajte rižu i pržite još pet minuta. Smjesu zamotajte u listove kupusa, tako da list stavite na ruku, na list stavite kašiku ili dvije smjese zavisi koliko su veliki listovi), preklopite s jedne i druge strane i zarolajte.
Ovako se pravi zaprška za sarmu, kuharica dala dva načina i otkrila tajnu
Sarme stavite u lonac i ulijte vodu. Kad su kuhane, napravite umak tako što ćete na masnoći popržiti brašno i papriku i dodati vodu iz sarme (ili iz slavine ako vam je lakše). Zatim umak ulijte na sarme i kuhajte još 10 minuta, piše Skuhaj.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.