Sultanova sarma, slastica od koje niko ne može pobjeći. Evo kako da je pripremite
![Sultanova sarma, slastica od koje niko ne može pobjeći. Evo kako da je pripremite](https://storage.radiosarajevo.ba/article/521531/871x540/sultanova-sarma-pasa-lokum.jpg?v1700233830)
Desert Sultanova sarma izvorno se zove sultan sarmasi, a nazivaju ga još i paša lokum.
Ova slastica karakteristična je po tome što je izrazito kremasta: uopće nema tijesto, osim ako ćete po tijesto računati mrvice samljevenog keksa koje se koriste u nekim receptima za vanjski sloj kolača, dok drugi recepti umjesto keksa uključuju ribani kokos.
Blogerica Maja Gojić ima fantastične recepte za ovaj desert, a na njenom Instagramu i blogu Mirisi iz Majine kuhinje ćete pronaći nekoliko verzija ove slastice.
!["Nije se desilo": Srbijanski mediji ismijavaju Vučića zbog 'bajke o Dodiku'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579085/300x185/vucic_dodik_beograd_15nov.jpg?v1739721586)
"Nije se desilo": Srbijanski mediji ismijavaju Vučića zbog 'bajke o Dodiku'
Ovo je Majin recept za Sultanovu sarmu višnjama.
Sultanova sarma
Sastojci:
Crna krema:
- 600 ml mlijeka plus 200 ml
- 6 kašika kokosovog šećera (ili 5 kašika običnog šećera)
- 3 kašike kakaa
- 4 kašike gustina
- 1 kašika brašna
- 100 g crne čokolade
- 40 g putera
![Zašto biskvit puca tokom pečenja? Odgovore vam daje slavna slastičarka Marry Barry](https://storage.radiosarajevo.ba/article/520425/300x185/merry-berry-1.jpg?v1699561404)
Zašto biskvit puca tokom pečenja? Odgovore vam daje slavna slastičarka Marry Barry
Crvena krema:
- 600 g višanja
- 300 ml vode
- 3 kašike kokosovog šećera
- 1 vrhom puna kašika brašna
- 1 vrhom puna kašika gustina
- 1 vrećica želatine
Bijela krema:
- 200 ml slatkog vrhnja
Podloga:
- 200 gr mljevenog keksa
Priprema:
- Mljeveni keks stavite na lim za pečenje obložen papirom. Dobro promiješajte 200 ml mlijeka sa šećerom, kakaom, brašnom i gustinom pa ubacite u uzavrelo mlijeko (600 ml) pa kuhajte 3-4 minute. Kad dobijete teksturu pudinga, maknite s vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i puter te mješajte dok se ne istope.
![Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka](https://storage.radiosarajevo.ba/article/519901/300x185/kolac_jabuke_pixabay.jpg?v1699269419)
Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka
- Kremu prelijte preko keksa, brzo radeći jer se smjesa jako brzo zgusne. Ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi pa pospremite u frižider preko noći. Višnje sa šećerom i vodom kuhajte 15 minuta pa smjesu izmiksajte. Vratite na šporet, dodajte gustin i brašno te kuhajte dok se malo ne zgusne.
- Rastopite želatinu u vrućoj kremi i ostavite da se malo ohladi. Prelijete preko čokloadne kreme i ostavite da se malo ohladi pa spremite u hladnjak na barem 3-4 sata. Istucite vrhnje u čvrsti šlag pa ga nanesite na hladnu koru. Rasjecite po dužoj strani na jednake trake i zarolajte ih, piše Skuhaj.hr.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.