Ovaj recept je hit: Kolač od jabuka s jednim jajetom za koji vam ni rerna ne treba

1
Radiosarajevo.ba
Ovaj recept je hit: Kolač od jabuka s jednim jajetom za koji vam ni rerna ne treba
Foto: Pixabay / Kolač od jabuka

Kada u kuhinji i frižideru nemate previše namirnica, a zaželjeli ste se nekog brzinskog deserta, spas potražite u ovom ukusnom kolaču s jabukama za koji vam treba samo jedno jaje, dvije jabuke i minimum dodatnih sastojaka. Ovaj je recept posljednjih sedmica pravi internetski hit, a jedan od razloga za to je i činjenica da vam za njegovu pripremu ne treba ni mikser ni rerna.

Naime, on se peče u tavi na šporetu ili ploči za kuhanje. Mnogi su na društvenim mrežama i YouTubeu objavili svoje varijante ovog deserta, a mi vam donosimo recept s kanala Arab Sweets koji je dosad skupio 29 miliona pregleda.

Sastojci za nadjev:

  • 2 velike jabuke
  • 30 grama putera
  • 30 grama šećera
  • cimet po želji

Sastojci za tijesto:

  • 1 jaje
  • 30 grama šećera
  • 8 grama vanilin-šećera
  • 30 ml ulja
  • 150 grama jogurta
  • 140 grama glatkog brašna
  • 8 grama praška za pecivo

Priprema kolača od jabuka:

Jabuke prvo ogulite, zatim operite, prepolovite i odstranite košpice te na kraju narežite na komade.
Jaje razmutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promiješajte, a nakon ulja jogurt. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo koje prvo možete i prosijati. Miješajte mutilicom dok ne dobijete glatku smjesu.

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do 20. maja: Velike promjene vremena pred nama

Meteorolozi objavili detaljnu prognozu do 20. maja: Velike promjene vremena pred nama

U tavi rastopite puter i zatim dodajte šećer pa promiješajte. Zatim u tavu stavite jabuke i držite na laganoj vatri 10-tak minuta. Nakon toga po želji ubacite cimet i promiješajte. Prelijte jabuke pripremljenom smjesom, lagano je poravnajte lopaticom kako biste jabuke u potpunosti prekrili. Stavite poklopac na tavu i pecite kolač 10 minuta.

Zatim čačkalicom provjerite je li unutrašnjost kolača suha. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smjese, preokrenite ga na drugu stranu kako bi se i ona zapekla. To ćete najlakše napraviti tako što ćete tanjirom veličine tave prekriti kolač, a zatim ga okrenuti skupa s tavom i tako ga staviti na tanjir. Zatim ga jednostavno s tanjira opet premjestite u tavu. Opet poklopite tavu i pustite da se kolač peče još pet minuta, piše Zadovoljna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije