Ovaj recept je hit: Kolač od jabuka s jednim jajetom za koji vam ni rerna ne treba
Kada u kuhinji i frižideru nemate previše namirnica, a zaželjeli ste se nekog brzinskog deserta, spas potražite u ovom ukusnom kolaču s jabukama za koji vam treba samo jedno jaje, dvije jabuke i minimum dodatnih sastojaka. Ovaj je recept posljednjih sedmica pravi internetski hit, a jedan od razloga za to je i činjenica da vam za njegovu pripremu ne treba ni mikser ni rerna.
Naime, on se peče u tavi na šporetu ili ploči za kuhanje. Mnogi su na društvenim mrežama i YouTubeu objavili svoje varijante ovog deserta, a mi vam donosimo recept s kanala Arab Sweets koji je dosad skupio 29 miliona pregleda.
Sastojci za nadjev:
- 2 velike jabuke
- 30 grama putera
- 30 grama šećera
- cimet po želji
Sastojci za tijesto:
- 1 jaje
- 30 grama šećera
- 8 grama vanilin-šećera
- 30 ml ulja
- 150 grama jogurta
- 140 grama glatkog brašna
- 8 grama praška za pecivo
Priprema kolača od jabuka:
Jabuke prvo ogulite, zatim operite, prepolovite i odstranite košpice te na kraju narežite na komade.
Jaje razmutite sa šećerom i vanilin-šećerom. Dodajte ulje i dobro promiješajte, a nakon ulja jogurt. Na kraju umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo koje prvo možete i prosijati. Miješajte mutilicom dok ne dobijete glatku smjesu.
Polarni vrtlog stiže u Europu: Evo kada ćemo osjetiti njegov utjecaj
U tavi rastopite puter i zatim dodajte šećer pa promiješajte. Zatim u tavu stavite jabuke i držite na laganoj vatri 10-tak minuta. Nakon toga po želji ubacite cimet i promiješajte. Prelijte jabuke pripremljenom smjesom, lagano je poravnajte lopaticom kako biste jabuke u potpunosti prekrili. Stavite poklopac na tavu i pecite kolač 10 minuta.
Zatim čačkalicom provjerite je li unutrašnjost kolača suha. Ako na čačkalici nema mokrih ostataka smjese, preokrenite ga na drugu stranu kako bi se i ona zapekla. To ćete najlakše napraviti tako što ćete tanjirom veličine tave prekriti kolač, a zatim ga okrenuti skupa s tavom i tako ga staviti na tanjir. Zatim ga jednostavno s tanjira opet premjestite u tavu. Opet poklopite tavu i pustite da se kolač peče još pet minuta, piše Zadovoljna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.