Recept dana: Orahnjača koja će vas podsjetiti na miris nanine kuhinje

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Orahnjača koja će vas podsjetiti na miris nanine kuhinje
FOTO: Coolinarika / Orahnjača

Nane su uvijek bile prave majstorice u pripremi ovog deserta, a sada možete postati i vi uz ovaj recept Sašine kuhinje.

Najvažnije je da orahnjača ostane dugo mekana i da nije suha. Kako bi izbjegli pucanje sa strane, najvažnije je dobro umijesiti tijesto – ono mora biti na rubu lijepljenja za prste bez dodavanja brašna.

Sastojci

Za tijesto:

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 30:17

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 30:17

  • 900 g glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac (42 g)
  • 100 g šećera
  • 4 dcl mlakog mlijeka
  • ribana korica pola limuna
  • 1 dcl ulja
  • 100 g punomasnog kiselog vrhnja
  • vanilin šećer
  • 2 žumanca
  • kašičica soli (7,5g)

Za preljev:

  • 500 g mljevenih oraha
  • 200 g šećera
  • sok pola limuna
  • 3 dcl mlijeka

Priprema

1. Pomiješati šećer, 200 g brašna, izmrvljeni kvasac i mlako mlijeko pa ostaviti da nadođe 10-15 minuta.

Ćaknuti kolač: Recept za fini biskvit koji se pravi bez jaja, mlijeka i putera

Ćaknuti kolač: Recept za fini biskvit koji se pravi bez jaja, mlijeka i putera

2. Nakon proteka vremena dodati ulje, ribanu koricu limuna, punomasno kiselo vrhnje, žumance i vanilin šećer. Sve dobro izmiješati pa u posebnoj posudi promiješati preostalih 700 g brašna i so.

3. Sada postupno dodavati brašno i umijesiti tijesto.

Savjet: Tijesto mora biti malo ljepljivo, nemojte ni slučajno dodavati još brašna jer će se u pečenju presušiti i puknuti sa strane.

4. Kada ste umijesili tijesto, ostavite ga pokrivenog da se diže isprva samo pola sata kako bi se udvostručilo. Nakon toga tijesto promijesiti i ostaviti sat vremena kako bi se utrostručilo.

Savjet: Dugotrajno dizanje i miješanje tijesta napravit će da bude elastično i neće puknuti sa strane. Ipak, ako se dogodi da pukne, nemojte očajavati, bit će ukusno svejedno. Iskustvo s dizanim tijestom ćete steći sa vremenom, pa će svaka orahnjača svaki put biti sve bolja i bolja.

5. Za to vrijeme pripremiti preljev: Pomiješati mljevene orahe sa sokom limuna, na taj način će ostati svijetli i neće potamniti. Dodati šećer, promiješati pa zaliti kipućim mlijekom. Ostaviti sa strane da se hladi barem 15–20 minuta.

6. Za to vrijeme sada već utrostručeno tijesto promijesiti i podijeliti na 4 jednaka dijela.

7. Razvaljajte ih u kvadrate dimenzije 35 x 30 cm.

8. Stavite polovicu preljeva kako je prikazano u video receptu na način da ostavite prazno tj. bez preljeva pri vrhu nekoliko centimetara, gdje će u stvari biti završetak orahnjače.

9. Zamotati kao palačinku, ali pripazite da svaki krug koji radite malo povučete prema sebi kako bi se tijesto malo raširilo. Prikazano je u videu tako da nemate brige, nećete pogriješiti. Ponavljati postupak do kraja s preostale tri kugle tijesta koje su cijelo vrijeme bile pokrivene kako se ne bi sušile.

Rolat od kokosa: Ukusna poslastica idealna za praznike

Rolat od kokosa: Ukusna poslastica idealna za praznike

10. Pokriti krpom i ostaviti pola sata da se diže.

11. Orahnjača se peče oko 50 minuta, sve ovisi o tome koliko vam je rerna jaka. Treba je staviti u hladnu rernu i tek tada uključiti na 175⁰C, bez ventilatora.

12. Peći isprva pola sata do 35 minuta, a onda stavite preko papir za pečenje te nastavite peći oko 20 minuta na istoj temperaturi.

13. S otopljenim puterom premazati vruću orahnjaču. Ostaviti da se hladi. Kada se ohladilo i puter upio, možete je pokriti i jesti kad želite. Prije posluživanja posipite šećerom u prahu, piše Večernji list.

Ovdje pogledajte detaljnu pripremu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije