Recept dana: Okusite Aziju u piletini "kung pao"

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Okusite Aziju u piletini "kung pao"
Foto: Coolinarka / Piletina Kung Pao

Neki to vole "ljuto", a neki i ne. 

Većina obožavalaca ljute, začinjene, teške hrane redovno isprobava neobične recepte poput tortilji, morskih plodova u umaku, žar jela i slično. 

Ovaj put, za vas smo donijeli neobičan recept koji dolazi iz vremena 80-ih, a važi za jedno od najpopularnijih kineksih jela. 

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Piletina kung pao

Sastojci: 

  • 350 g pilećih prsa
  • 4 kašike ulja
  • 5 kom papričica
  • 2 režnja bijelog luka
  • malo đumbira
  • 1 kašika cherryja
  • 3 kom mladaog luka
  • 50 g poprženih kikirikija
Ne znate šta ćete sa prezrelim bananama? Imamo rješenje...

Ne znate šta ćete sa prezrelim bananama? Imamo rješenje...

Za marinadu: 

  • 2 kašičice sojina umaka
  • 2 kašičice cherryja
  • 1 kašika škrobnog brašna
  • 1 bjelanjak
  • malo soli

Za umak:

  • 1 kašika sojina umaka
  • chilli
  • 3 kašike vinskog sirćeta
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašičice škrobnog brašna
  • 6 kašika supe (temeljca)
Ljetno osvježenje: Počastite sebe zdravim napitkom od dinje

Ljetno osvježenje: Počastite sebe zdravim napitkom od dinje

Priprema: 

  • Piletinu narezati na komadiće, veličine 1×1 cm.
  • U zdjeli izmiješati sastojke za marinadu, dodati meso i ostaviti 1 h.
  • U drugoj zdjeli izmiješati sastojke za umak.
  • U wok na vruće ulje dodati sitno nasjeckani bijeli luk, đumbir i chilli radi arome.
  • Dodati piletinu i papričice narezane na tanke rezance i pržiti 1 minutu, stalno miješajući.
  • Uliti cherry i malo promiješati.
  • Dodati tanko narezane kolutiće mladog luka i pržiti 1 minutu.
  • Uliti umak i nastaviti miješati dok se ne zgusne.
  • Dodati poprženi kikiriki (ili lješnjak) i malo promiješati.

Recept je iz jedne male knjižice Kineska kuhinja iz 1987. godine, piše Coolinarika.

Jelo poslužite uz rižu ili tjesteninu, prijatno!!! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije