Stari jugoslovenski recept: Rendano tijesto kuhano u mlijeku budi najljepše uspomene iz djetinjstva
Postoje te neke jeftine poslastice koje su naše nane nekada stalno pravile, a o čijem ukusu se i dan danas govori.
Recepti iz Jugoslavije koji su još uvijek popularni su koh, tarana...Za njih su potrebni osnovni sastojci, kao što su brašno, jaja, šećer i mlijeko. Ne postoji domaćica iz bivše Jugoslavije koja nije znala recept za taranu. Starinsko i domaćinsko tijesto koje se renda može da se koristi i u slanim jelima.
Sastojci:
3 jajeta
oko 300 g brašna
1 l mlijeka
1,5 kesica vanilin šećera
4 kašike šećera
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Priprema:
U šerpu sipajte mlijeko i dodajte šećer i vanilin šećer. Dok se kuha umijesite tijesto od brašna i jaja, pa pokrijte i ostavite da odstoji nekih 20 minuta. Kada mlijeko proključa izrendajte tijesto iznad šerpe. Ostavite još nekih 5 minuta da se kuha na umjerenoj temperaturi, piše Stvar ukusa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.