Lijep balkon cijelog ljeta: Ovo su 5 biljaka koje se lako održavaju i gotovo da ne trebaju vode

0
Radiosarajevo.ba
Lijep balkon cijelog ljeta: Ovo su 5 biljaka koje se lako održavaju i gotovo da ne trebaju vode
Foto: Pexels / Ilustracija/Zalijevanje biljaka

Šareno more cvijeća na balkonu i terasi što duže i sa što manje truda - pa ko to ne želi?

Dok za većinu biljaka vrijedi sljedeće: nakon što se zasade, lijepo šareno cvijeće ne samo da lijepo izgleda, nego tada počinje i brdo posla. Mnoge biljke trebaju, ako ništa drugo, puno vode, posebno u vrućim ljetnim danima. Ali, ima i onih koji prolaze s puno manje vode i truda.

Postoje i ukrasne biljke za balkon koje zahtijevaju malo vode. Osim što je s njima manje posla, te su biljke idealne za sve koji nisu baš spretni vrtlari ili imaju balkon okrenut prema jugu. Ovih 5 biljaka zahtijevaju minimalnu količinu vode i jako, jako malo truda – a predivno cvjetaju! 

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

Savez kolumnista | Faruk Šehić: Matrix u Beogradu, drugi dio

Begonije su prava stvar za sjenovite balkone

Begonije su savršene za balkon jer više vole sjenovite uvjete i ne zahtijevaju puno vode. One su svestrane i dolaze u mnogim varijantama, bojama i oblicima. O begonijama se lako brinuti i potrebno ih je tek povremeno zalijevati i gnojiti. A predivne begonije mogu uljepšati balkon u tren oka!

Begonija
Foto: Vrtlarica: Begonija

Lavanda: Predivno miriše - u vrtu i na balkonu

Lavanda je izvrstan izbor za osunčane balkone jer voli puno sunčeve svjetlosti i lako ju je njegovati. Zahtijeva samo povremeno zalijevanje i može se saditi u dobro drenirano tlo. Lavanda ne samo da balkonu daje ugodan miris, nego i lijepu boju, a može poslužiti i kao prirodno sredstvo protiv insekata i moljaca. Također zahtijeva malo ili gotovo nimalo rada!

Lavanda
Foto: Pexels: Lavanda

Carevo oko: Odlično podnosi sušu

Carevo oko je oličenje nekomplikovane biljke. Ova lijepa trajnica je apsolutno nezahtjevna. Podjednako uspijeva u osunčanim kutovima kao i u blagoj polusjeni. Kad je u pitanju zemlja, carevo oko je sve, samo ne hirovito - preferira tek dobru drenažu kako bi spriječilo močenje korijenja. Zapravo, ova robusna ljepotica podnosi sušu i može se nositi s dugim sušnim razdobljima bez ikakvih prigovora.

Carevo oko
Foto: Pixabay: Carevo oko

Fuksija: Klasična biljka za sjenoviti balkon 

Fuksije cvatu od juna do oktobra, a za blagog vremena do novembra i decembra. Uvijek razvijaju nove cvjetove u crvenoj, ružičastoj, bijeloj i ljubičastoj boji. Dostupni su i kultivari s dvobojnim i dvostrukim cvjetovima. Fuksije narastu do nekih 40 cm i rastu kao grm ili kao standardna stabljika. Plodove i suhe cvjetove treba uklanjati ako želimo produžiti razdoblje cvatnje. 

Fuksija
Foto: Pixabay: Fuksija

Zvončići: Nimalo zahtijevan cvijet, osjetljiv jedino na previše vlage

Porodica zvončića (Campanulaceae) sastoji se od više od 300 vrsta. Većina njih su oktobarske trajnice, dok druge zadržavaju svoje zeleno lišće tokom cijele godine. Zvončići su porijeklom sa sjeverne hemisfere. Tamo su osvojili različita staništa, na primjer područje Mediterana, Balkanskog poluotoka i Kavkaza. Nekoliko vrsta također uspijeva u istočnoj Aziji, Sjevernoj Americi, Iranu i na Himalaji.

Zvončići
Foto: Screenshot: Zvončići

U prirodi zvončići rastu na livadama i u visokim planinama. Stoga se zvončići mogu posaditi na gotovo bilo kojem mjestu. Zvončići vole otvorene prostore te najbolje rastu na sunčanim do djelomično zasjenjenim mjestima. Prilično su nezahtjevni što se tiče tla: za njih je prikladan svaki hranjivi i propusni supstrat. Zvončići su osjetljivi jedino na previše vlage. Idealno bi bilo da ih posadiš između proljeća i jeseni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije