Za neke biljke sad je zadnji tren, evo šta sijati i saditi u maju

0
Radiosarajevo.ba
Za neke biljke sad je zadnji tren, evo šta sijati i saditi u maju
Foto: Pexels / Sadnja

U maju je nestao sav rizik od mraza u većini dijelova naše zemlje. Mnoge sjemenke povrća, ljekovitog bilja i cvijeća mogu se izravno sijati na otvorenom, dok se ranije posijane biljke sada mogu saditi vani nakon razdoblja aklimatizacije na vanjske uvjete.

Mnoštvo sjemena može se posijati i u zatvorenom prostoru, uključujući nježnije usjeve poput krastavca i dinje. Sjetvom u zatvorenom prostoru zaštitit ćete mlade biljke od puževa.

Maj je vaša posljednja prilika da posadite jagode ako želite da daju urod ove godine, a ako tek počinjete uzgajati povrće, cikla je dobra opcija jer ju je lako uzgojiti. Sjeme ne treba puno poticanja da proklija i zahtijeva malo održavanja. Sijte sjeme izravno u plitke posude. Sada je također vrijeme da već posađene cikle presadite vani -pazite da to učinite prije nego što se razvije korijenje ili će izrasti u neobične oblike.

Predstavnica Izraela na prvom nastupu nakon Eurosonga otpjevala zabranjenu verziju pjesme

Predstavnica Izraela na prvom nastupu nakon Eurosonga otpjevala zabranjenu verziju pjesme

Maj je posljednje vrijeme za sjetvu kukuruza šećeraca, kako bi biljke imale dovoljno vremena za rast i sazrijevanje. Za najbolje rezultate, sijte u zatvorenom prostoru i presadite vani kada su sadnice dovoljno velike. Sve biljke kukuruza šećerca posijane u travnju mogu se sada saditi vani. Maj je pravi mjesec i za krastavac, brokulu, mrkvu, tikvicu i bosiljak.

Predlažemo da posijete i korabicu, ukusno povrće koje možda nije toliko popularno koliko zaslužuje. Brzo raste i dostiže zrelost za samo nekoliko mjeseci. Sijte kao i druge kupusnjače i berite kad nije veća od teniske loptice, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije