Ovo je pet razloga zašto je mrkva ključna superhrana za vaše zdravlje
![Ovo je pet razloga zašto je mrkva ključna superhrana za vaše zdravlje](https://storage.radiosarajevo.ba/article/539481/871x540/mrkva.jpg?v1711896893)
Mrkva, skromna korjenasta biljka, iznenađuje svojom bogatstvom nutritivnih vrijednosti te postaje ključan sastojak za očuvanje zdravlja.
Prema preporukama osnivačice kompanije Real Nutrition, doktorice i nutricionistice Amy Shapiro, konzumacija organski uzgojene mrkve je posebno važna zbog njezine sposobnosti apsorpcije pesticida iz tla. Čak i ako se odlučite za neorgansku mrkvu, temeljito ju operite i ogulite prije konzumacije.
Ovdje su neki ključni razlozi zašto biste trebali uključiti mrkvu u svoju prehranu:
![Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554788/300x185/darko-rundek-koncert-26juli24-akrsa-5.jpg?v1722030867)
Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu
Zdravlje očiju: Bogata beta karotenom, mrkva pruža važan vitamin A koji je ključan za očuvanje zdravlja očiju i dobrog vida. Redovita konzumacija mrkve može smanjiti rizik od makularne degeneracije.
Podrška zdravlju kože: Vitamin A iz mrkve igra važnu ulogu u zaštiti zdrave kože. Studije su pokazale da ljudi koji konzumiraju više vitamina A i karotenoida imaju smanjen rizik od raka kože.
Vlakna za zdrava crijeva: Mrkva je bogata vlaknima koja su ključna za održavanje zdravog probavnog sistema. Ova vlakna pomažu u sprječavanju zatvora i doprinose osjećaju sitosti.
![Ovo je pet razloga zašto bi trebali konzumirati smokve](https://storage.radiosarajevo.ba/article/539165/300x185/pijaca-markale-voce-povrce-cijene-4februar-ngrsa-12.jpg?v1711694876)
Ovo je pet razloga zašto bi trebali konzumirati smokve
Zdravlje srca: Kalij u mrkvi podržava zdravlje srca i krvnih žila, dok fitonutrijenti poput karotenoida i polifenola pružaju antioksidativnu zaštitu i pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Stabilizacija razine šećera u krvi: Mrkva ne uzrokuje značajne fluktuacije glukoze u krvi, što je čini pogodnom za dijabetičare i sve koji žele održavati stabilnu razinu šećera u krvi.
Kako biste iskoristili sve prednosti mrkve, preporučuje se konzumacija dvije do tri šolje povrća dnevno. Mrkvu možete jesti sirovu, pečenu, dodati je u salate ili umake, ili čak mljeti i dodati u mesne pripravke. Svojim bogatstvom hranjivih sastojaka, mrkva je izvrstan dodatak svakoj prehrani koji doprinosi očuvanju zdravlja i vitalnosti, piše 24Sata.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.