Ovu biljku bacate i čupate kao korov, a veoma je efikasna ako imate plućne bolesti

0
Radiosarajevo.ba
Ovu biljku bacate i čupate kao korov, a veoma je efikasna ako imate plućne bolesti
Foto: Pexels / Ilustracija/Lišće

Poljska preslica je narodni lijek za upalu pluća i druge plućne bolesti. Ime joj vjerovatno dolazi zbog mjesta gdje se najčešće nalazila – a to su neobrađena polja u poljoprivrednim krajevima.

Preslica je jedno od najboljih sredstava za liječenje pluća, kako kod hroničnog bronhitisa tako i kod plućnih krvarenja pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja smiruju se i najteža krvarenja pluća redovnim uzimanjem čaja od preslice. Uz pomoć tzv. "terapije silicijskom kiselinom" postiže se izlječenje tuberkuloznih procesa na plućima, ako se tokom mjeseci pa čak i kroz čitavu godinu trajno uzima iz ove biljke silicijska kiselina.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Teško oboljelo i već neotporno plućno tkivo, ne samo da će se učvrstiti dodavanjem silicijske kiseline iz preslice, nego će doći do zacijeljenja dijelova pluća, tzv. kaverna.

Uz to će se uskoro pojaviti i drugi pokazatelji ljekovitosti: najčešće bez apetita, oslabljeni bolesnik s temperaturom koja stalno pada i raste, ponovno će dobiti apetit nakon terapije s preslicom. Tjelesna snaga i težina takvog bolesnika ojačati će i povećati se, a prestati će i karakteristično noćno znojenje te stalno povišena temperatura.

Preslica

Terapija

Preslica se može piti preventivno, kao čaj, ali kod priprema čajnih kura za plućne bolesti, a prije svega za doktori plućne tuberkuloze, mora se količina preslice u terapiji povećati.

Uzimaju se tri čajne kašike za jednu šoljicu čaja. Nakon završetka ove čajne kure može se još kroz 3-4 sedmice piti čaj uobičajeno pripremljen (s jednom kašikom preslice) i s dodatkom meda.

Krvarenje

Kod krvarenja želuca također pomaže ova biljka. Pije se dnevna količina od četiri šoljice čaja, ali tu količinu treba uzimati jedaćom žlicom, a ne piti. Sve četiri šoljice pripreme se odjednom ujutro, a čaj se uzima ohlađen, mlak, tokom dana sa kašikom.

Važno: Često se na žalost može pročitati da kod krvarenja iz pluća ili kod krvarenja iz želuca čaj od preslice treba piti ohlađen kao led, što je netačno. Vrlo je djelotvoran svježi sok preslice, ali taj se pije čajnom kašikom i malo razrijeđen vodom, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije