Ova proljetna biljka je jedna od najboljih za čišćenje organizma: Ovako se može iskoristiti
April je vrijeme kad cvjeta maslačak. Često šetamo i ne obraćamo pažnju na ovu biljku. Međutim maslačak je pravi pomagač kada je u pitanju vaše zdravlje.
Jedan od načina kako ga možete iskoristi je da napravite ukusan džem za regeneraciju ćelija jetre i čišćenje krvi.
Recept za džem od maslačka: Otkinite 300 žutih cvjetova maslačka, zalijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan maslačak dobro iscijedite i zalijte s pola litre tople prokuhane vode. Kuhajte 15-20 minuta, dodajte kilogram šećera i dva sitno isjeckana limuna (može i s korom), jednu kaščicu limuntosa i kuhajte još pet minuta.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Kada je džem dobio boju meda prestanite s kuhanjem. Sačekajte da se ohladi i procijedite kroz gazu ili cjediljku. Tu smjesu prokuhajte još dvije minute. Vas džem od maslačka je gotov.
Savjet: maslačak za džem skupljajte dalje od puteva. Džem od maslačka je najbolje uzimati ujutro na prazan želudac, rastvarajući ga u šoljici sa zelenim čajem. Na taj način će ovaj napitak djelovati na organizam protuupalno, tonizirajuće sredstvo koje čisti jetru od toksina i otrovnih materija, pa čak i uklanja radionuklide iz cijelog organizma i ima diuretičko djelovanje.
Kako se pravi med od maslačka - za njega kažu da je jedan od vrijednih čuvara zdravlja
Džem od maslačka koristan je za prevenciju astme i bronhitisa. Potrebno je pojesti dvije velike kašike odjednom, ujutro. To daje vrlo pozitivan efekt. Na takvom ukusnom džemu vaša jetra će vam biti zahvalna, jer će uvijek biti čista i zdrava, javlja Jutarnji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.