Čudotvorni maslačak: Šta sve liječi ovaj žuti proljetni heroj

Radiosarajevo.ba
Čudotvorni maslačak: Šta sve liječi ovaj žuti proljetni heroj

Za maslačak se kaže da je prava proljetna salata iz prirode, koja krijepi organizam poslije dugotrajne zime. Osim štopospješuje rad bubrega, jetre i želuca, maslačak snižava nivo holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti.

Maslačak je vrlo rasprostranjena biljka i prava je riznica vitamina i minerala. Raste po livadama, travnjacima, pašnjacima, brežuljcima, baštama. Cvjeta u proleće kada je našem organizmu najpotrebnija vitaminska bomba, a mnogi ga, zbog aromatično-gorkog ukusa, zovu i gorko zelje, žutenica ili mlečnjak.

Pun je kalijuma, eteričnih ulja, inulina i raznih drugih supstanci neophodnih organizmu za normalno funkcionisanje; Listovi ove dragocjene biljke sadrže 16–18 odsto vitamina C i oko tri odstoželjeza, što je mnogo više nego špinat! 

Odličan za liječenje dišnih puteva - napravite med od maslačka

 

Svi dijelovi maslačka su ljekoviti – i cvjetovi i listovi i korijen. Cvjetovi se beru od aprila do maja, listovi prije nego što maslačak počne da cvjeta, a korijen se vadi u rano proljeće ili ranu jesen. Listovi i korijen se suše na hladnom i prozračnom mjestu ili u rerni na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa.

Za šta se koristi

Iako je donedavno korišten prvenstveno kao diuretik, dokazano je da maslačak ima i druga ljekovita svojstva. Dokazano je da pospješuje rad bubrega, jetre i želuca, pročišćava krv, snižava nivo lošeg holesterola, liječi čireve, ekceme i kožne bolesti. Od mladog lišća maslačka pravi se salata koja pročišćava krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove kod oboljenja jetre i žuči, dok čaj od mladog lišća pomaže kodurinarnih infekcija.

Korijen maslačka pročišćava i jača tijelo, pospešuje znojenje, čisti sluzokožu disajnih organa i vraća snagu. Osim toga, koristi se za liječenje kožnih bolesti, alergija, čireva i malokrvnosti, snižavanje nivoa holesterola u krvi i regulaciju menstrualnog ciklusa. Od cvjetova maslačka pravi se sirup koji liječi prehlade, bronhitis i upale desni.

Sok od maslačka

Najljekovitiji i najdjelotvorniji je svježe iscijeđen sok od maslačka, koji se preporučuje za ublažavanje stomačnih tegoba i liječenje hemoroida. Sameljite listove i korijen tek ubranog maslačka i iscijedite sok. U čašu mlijeka sipajte dvije kašičice soka, zasladite medom i pijte dvadeset dana, ujutro na prazan želudac.

Sirup od maslačka

Sirup od maslačka pravi se brzo i lako, i koristi se za jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova i regulaciju varenja. U dva litra vode prokuhajte dvije šoljice cvjetova maslačka, procijedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna, pa kuhajte na tihoj vatri, neprestano miješajući, dok ne dobijete sirup. Sipajte ga u flašu i zatvorite. Uzimajte po jednu kašiku dva do tri puta u toku dana.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma. Pomiješajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvjetova i kašičicu sitno sjeckanog korijena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Nakon 20 minuta procijedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dvije do tri šoljice čaja.

Namirnice.ba/Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije