Recept dana: Musaka od patlidžana
Radiosarajevo.ba
Pred vama je jedno tradicionalno jelo istočnog Mediterana, Grčke i Turske koje se odavno udomaćilo u naše domove.
Nije naodmet, ali rado ćemo se prisjetiti bogatog užitka i njegove osnovne, izvrsne recepture.
Sastojci:
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
- 5 patlidžana
- 100 ml maslinovog ulja
- 150 g luka
- 500 g mljevenog mesa
- 2 čena bijelog luka
- 400 g pelata
- 1 list lovora
- 1 kašika vegete
- 1 kašika peršuna
- sol, biber
Za bešamel umak:
- 40 g maslaca
- 30 g glatkog brašna
- 500 ml mlijeka
Najbolji recept za kraljicu bajramske trpeze - baklavu!
- ½ kašičice morske soli
- vegeta, biber
- 1 kašika parmezana
- 2 jaja
Priprema:
- Patlidžane narežite na ploške, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom.
- Složite ih na pleh koji ste obložili aluminijskom folijom i namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Brz, ukusan i jeftin doručak: Da li ste probali penjurlije?
- Na maslinovom ulju popecite sitno narezani luk do zlatne boje, dodajte meso i kratko popecite uz miješanje. Dodajte protisnuti bijeli luk, pelat, lovorov list, biber, i vegetu. Pirjajte dodajući vode po potrebi oko 20 minuta.
- Umiješajte peršun i posolite po potrebi.
Priprema bešamela:
- Na rastopljenom maslacu kratko popecite brašno, zalijte hladnim mlijekom i kuhajte miješajući oko 5 minuta. Dodajte sol, biber i parmezan.
- Bešamel malo ohladite i umiješajte prethodno razmućena jaja.
Evo zašto trebate stavljati običnu sol u odvod preko noći
- U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite dio pirjanog mesa, na to ponovno složite patlidžane, pirjano meso te završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.
- Musaku pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni 20 do 30 minuta.
Posluživanje:
Musaku od patlidžana poslužite toplu kao predjelo ili glavno jelo uz svježu salatu po želji, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (1)