Recept dana: Musaka od patlidžana

1
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Musaka od patlidžana
Foto: Coolinarika / Musaka s patlidžanom

Pred vama je jedno tradicionalno jelo istočnog Mediterana, Grčke i Turske koje se odavno udomaćilo u naše domove.

Nije naodmet, ali rado ćemo se prisjetiti bogatog užitka i njegove osnovne, izvrsne recepture.

Sastojci: 

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

  • 5 patlidžana
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 150 g luka
  • 500 g mljevenog mesa
  • 2 čena bijelog luka
  • 400 g pelata
  • 1 list lovora
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika peršuna
  • sol, biber

Za bešamel umak: 

  • 40 g maslaca
  • 30 g glatkog brašna 
  • 500 ml mlijeka
Najbolji recept za kraljicu bajramske trpeze - baklavu!

Najbolji recept za kraljicu bajramske trpeze - baklavu!

  • ½ kašičice morske soli
  • vegeta, biber
  • 1 kašika parmezana
  • 2 jaja

Priprema:

  • Patlidžane narežite na ploške, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom.
  • Složite ih na pleh koji ste obložili aluminijskom folijom i namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Brz, ukusan i jeftin doručak: Da li ste probali penjurlije?

Brz, ukusan i jeftin doručak: Da li ste probali penjurlije?

  • Na maslinovom ulju popecite sitno narezani luk do zlatne boje, dodajte meso i kratko popecite uz miješanje. Dodajte protisnuti bijeli luk, pelat, lovorov list, biber, i vegetu. Pirjajte dodajući vode po potrebi oko 20 minuta.
  • Umiješajte peršun i posolite po potrebi.

Priprema bešamela:

  • Na rastopljenom maslacu kratko popecite brašno, zalijte hladnim mlijekom i kuhajte miješajući oko 5 minuta. Dodajte sol, biber i parmezan.
  • Bešamel malo ohladite i umiješajte prethodno razmućena jaja.
Evo zašto trebate stavljati običnu sol u odvod preko noći

Evo zašto trebate stavljati običnu sol u odvod preko noći

  • U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite dio pirjanog mesa, na to ponovno složite patlidžane, pirjano meso te završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.
  • Musaku pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni 20 do 30 minuta.

Posluživanje: 

Musaku od patlidžana poslužite toplu kao predjelo ili glavno jelo uz svježu salatu po želji, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije