Neodoljivo, jednostavno, lagano: Musaka s tikvicama
Topliji su dani pa i obroci trebaju biti nešto laganiji.
Donosimo vam recept za zaista veoma ukusnu musaku s tikvicama. Nakon što je probate, nestat će za nekoliko minuta i poželjet ćete je često praviti.
Potrebno vam je:
tikvice - 3 komada (oko 1 kg)
mladi krompirići - 800 g
kravlji sir - 50 g
kiselo mlijeko - 400 g
jaja - 3 komada
ulje - 20 ml
mirođija - 1/2 vezice
mladi luk - 2 stručka
bijeli luk - 1 stručak, mladi ili 2 čehna
aleva paprika - 1/2 supene kašike
kurkuma - 1 prstohvat
sol
Priprema:
1. Dobro operemo krompiriće i siječemo ih na male kocke. Stavljamo ih u šerpu s vodom, dodajemo 1 kašičicu soli i kuhamo dok ne omekšaju, ali ni u kom slučaju ne smijemo da ih prekuhamo da ne bi postali pire. Ostavljamo krompire da se u potpunosti ohlade, a vodu čuvamo, kasnije ćemo je iskoristiti.
2. Siječemo tikvice na četvrtine i nakon toga svaku siječemo na sitne komade. Stavljamo tikvice i hladne krompire u tepsiju, posipamo alevom paprikom, kurkumom, dodajemo sitno isjeckan luk, bijeli luk i mirođiju. Dodajemo ulje i usitnimo sir, te sve promiješamo kako bi se sastoji svuda ravnomjerno rasporedili.
3. Dodajemo vodu u kojoj smo kuhali krompir, koliko je potrebno da prekrije musaku s tikvicama do sredine. Pečemo na 180 stepeni, miješajući s vremena na vreme, da ne izgori odozgo.
4. Umutimo jaja i kiselo mlijeko i u dobijeni preliv dodajemo malo mirođije i prstohvat soli.
5. Kada musaka ostane skoro bez vode, vadimo iz rerne, prelivamo smjesom od jaja i dopečemo, piše Bonapeti.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.