Jednostavno ukusno: Patišpanja s jagodama i trešnjama
Nemojte dozvoliti da prođe vrijeme jagoda i trešanja, a da niste napravili ovaj preukusan kolač.
Recept je vrlo jednostavan i neće vam oduzeti mnogo vremena.
Patišpanja s jagodama i trešnjama idealan je kolač kako poslije obroka, tako i uz kafu, a može zamijeniti i laganiju večeru.
Potrebno vam je:
trešnje - 300 g, ili jagode
jaja - 4 komada
maslac - 125 g
šećer - 1,5 šolja
brašno - 2,5 šolje
sveže mleko - 1 šolja
vanilin šećer - 1 kesica
prašak za pecivo - 1
rum - 1 supena kašika
brašno - za posipanje voća
Priprema:
300 g je ukupna količina voća, vi odlučujete koje voće će dominirati.
1. Odvojte bjelanca jaja od žumanaca. Umutite ih sa šećerom vanilinim šećerom u snijeg pomoću miksera.
2. Žumanca umutite s maslacem, mlijekom i brašnom, dodajte smjesu od bjelanaca i miješajte, a potom dodajte prašak za pecivo i rum.
3. U nabrašnjenu tepsiju ili kalup za kolač sipajte pola smjese, dodajte nabrašnjeno voće (jedna kašika brašna po voću je dovoljna) i ostalu smjesu od tijesta za vaš patišpanj kolač.
4. Pecite u rerni oko 40 minuta na donjem grijaču, bez prethodnog zagrijavanja, dok čačkalica kojom probavate ne bude suha.
I to je to. Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.