Evo zašto trebate stavljati običnu sol u odvod preko noći

3
Radiosarajevo.ba
Evo zašto trebate stavljati običnu sol u odvod preko noći
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Prema statistikama, devet posto ljudi suočilo se sa začepljenim odvodom u sudoperu. Čak 15 posto osoba ima problema s popravkom začepljenih odvoda. Rješenje za taj problem vrlo je jednostavno, a krije se u nečemu što svi imamo u kući - u soli.

Sol otapa materijale koji začepljuju cijevi

Sol otapa mast i ulje. Kao dio redovitog održavanja vodovodnih instalacija, to može pomoći u izbjegavanju ozbiljnih problema s cijevima u budućnosti. Ako imate začepljen odvod, ulijte pola šoljice soli u odvod, a zatim dodajte šoljicu bijelog sirćeta i sode bikarbone.

Međutim, ako postoji tvrdoglavo začepljenje duboko u vodovodu, nećete ga riješiti na opisani način. U tom slučaju najučinkovitije rješenje je angažman vodoinstalatera koji će za začepljenje upotrijebiti profesionalnu opremu.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Profesionalne metode čišćenja odvoda ne zahtijevaju nikakve hemikalije i najbolja su dugoročna rješenja za teška začepljenja koja sami ne može ukloniti, piše Direktno.hr.

Uklanja voćne mušice

Na vlažnim mjestima s puno hrane žive voćne mušice. Odvodi su mjesto gdje se skupljaju, često, u rojevima.

U odvod stavite mješavinu soli, sode bikarbone i sirćeta te ostavite da djeluje preko noći. Ujutro zalijte kipućom vodom. Voćne mušice trebale bi nestati u potpunosti.

Korisni savjeti: Ove stvari nikako ne smijete bacati u sudoper

Korisni savjeti: Ove stvari nikako ne smijete bacati u sudoper

Sol može omekšati tvrdu vodu

Tvrda voda ostavlja nakupine koje je teško očistiti, a najvidljivije su na česmi. Osim toga, to šteti i cijevima, jer ih ne možete očistiti.

Rješenje je da stavite malo soli u odvod i ostavite da odstoji preko noći. Na taj način možete produžiti vijek trajanja kuhinjske opreme i kupatila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije