Savjeti stručnjaka: Zašto tokom ljetnih dana sa sobom trebamo nositi kockicu supe

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka: Zašto tokom ljetnih dana sa sobom trebamo nositi kockicu supe
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Vrućine (Ilustracija)

Doktori savjetuju da tokom vrelih dana sa sobom uvijek nosimo tečnost, kao i nešto što će omogućiti da nadoknadimo gubitak minerala, poput kockice supe.

Doktorica Danijela Jevtić, koja radi u Hitnoj pomoći, ukazuje da su pod velikim rizikom od visokih temperatura vozači i pješaci. Navodi da su najprije razdražljivi u saobraćaju, a onda nastupi sporost.

"Iskustvo nam kaže da posebno treba da upozorimo vozače i pješake. U početku zbog razdražljivosti, a onda dođe i sporost. Savjetujemo im da se non-stop rehidriraju, da uzimaju dovoljnu količinu soli, da izbjegavaju uzimanje alkohola", navela je dr. Jevtić.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Također, ističe, treba da budu obazrivi oni koji uzimaju lijekove koji mijenjaju stanje svijesti, kao i epileptičare, dijabetičare, radnici na visinama.

Pod rizikom su i kategorije stanovništva koje su ekstremno osjetljive na gubitak tečnosti, poput starih, veoma male djece i trudnica.

"Treba da unesemo u sebe tečnost, po mogućnosti to da bude neka mineralna voda ili barem neka kockica za supu koju mogu da gricnu, da odlome dio i da se popiju tečnost", predlaže dr. Jevtić.

Građani, oprez: Zbog vrućina se očekuje porast broj pacijenata u Hitnoj pomoći

Građani, oprez: Zbog vrućina se očekuje porast broj pacijenata u Hitnoj pomoći

Dobro bi bilo nositi sa sobom i nešto slatko za slučaj da padne šećer. Kada je riječ o oblačenju, glava treba da bude pokrivena, a odjeća pamučna i što svjetlija.

Na prvi znak slabosti, treba da se sjedne, a ako je moguće, ne treba ni izlaziti napolje po ovako visokim temperaturama. Ako negdje idete i to vozilima javnog gradskog prevoza, treba da budete oprezni.

"Masovno se dešava da ljudi ne prate situaciju, da su na mobilnim telefonima ili da se ne drže kako treba, znači tada je povećan broj svih mogućih povreda, padova, povreda glave, čak preloma kukova, znači izbjegavanje zone najvećih gužvi, uzimanje tečnosti, uzimanje soli, zaštita glave, svijetla odjeća, izbjegavanje alkohola i energetskih napitaka i određenih kombinacija lekova, pogotovo za volanom", zaključila je dr. Jevtić, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije