Građani, oprez: Zbog vrućina se očekuje porast broj pacijenata u Hitnoj pomoći

0
N. Ž.
Građani, oprez: Zbog vrućina se očekuje porast broj pacijenata u Hitnoj pomoći
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Vrućine

Mnogi građani su jedva čekali visoke temperature nakon dugog perioda kiša, ali se ovakvog vremena svakako treba dobro paziti. 

Kako je za portal Radiosarajevo.ba rekla dr. Riada Blažević, šef smjene u Hitnoj pomoći Kantona Sarajevo, očekuje se povećan intenzitet posla u narednom periodu.

"Zbog visokih temperatura, mi svakako očekujemo 'skok' u broju pacijenata. Još uvijek ga nema, ali s obzirom na to da će se ove temperature održati, spremamo se na veći intenzitet rada", izjavila je dr. Blažević.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ona je podijelila i nekoliko važnih savjeta kako bi se što bolje podnijele ove visoke temperature.

"Sve građane savjetujemo da ne izlaze vani u periodu od 10 do 17 sati. Ako već moraju, onda da se adekvatno obuku, u prozračnu garderobu od prirodnih materijala. Mora se adekvatno zaštititi glava, te koža namazati kremom s visokim faktorom zaštite.

Uz to, neka sa sobom uvijek imaju flašu neke tekućine, najbolje vode", rekla je šefica smjene Hitne pomoći KS. 

Ipak, upozorava, od tekućina se ne treba biti isključivo voda. 

"Moraju se nadomjestiti elektroliti. Najbolje je konzumirati voće i povrće s mnogo vode, kao što su lubenica, breskva i paradajz. Povrtne supe su također odlične, kao i jogurt i kefir", rekla je dr. Riada Blažević. 

Napomenula je da treba izbjegavati gazirana i alkoholna pića, te kafu. 

Treba još svakako dodati da su najčešći simptomi sunčanice suha koža uz osjetno povišenu temperaturu, glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost te crvenilo lica. Ako prepoznate ove simptome, svakako odmah otiđite u Hitnu pomoć kako bi dobili adekvatnu medicinsku pažnju

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije