Stiglo pravo ljetno vrijeme: Temperatura 36 stepena, a u petak tropska vrelina

0
Radiosarajevo.ba
Stiglo pravo ljetno vrijeme: Temperatura 36 stepena, a u petak tropska vrelina
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Sarajevo

Jutros je u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica i Sokolac 17; Drvar, Ivan Sedlo i Srebrenica 20; Bugojno, Sarajevo i Široki Brijeg 21; Livno i Zvornik 22; Bihać, Stolac, Tuzla i Zenica 23; Doboj, Mostar, Neum, Prijedor, Sanski Most i Trebinje 24; Banja Luka i Bijeljina 25; Gradačac 26 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 31 i 36 stepeni.

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 34 stepeni.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološka prognoza je povoljna. Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake. Nakon svježije noći i jutra, uz visoke temperature i pojačan osjet sparine u poslijepodnevnim satima. Preporučljivo je slojevito se odjenuti, te izbjegavati teže fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. Također, poželjno je posvetiti pažnju zaštiti od sunca, obzirom na prognozirane visoke vrijednosti UV indeksa.

Objavljena je prognoza do nedjelje:

Za 23.06.2023 (petak), sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prema kraju dana i tokom noći u Bosni naoblačenje praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavine u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, na jugu do 26, a najviša dnevna od 32 do 38 stepeni. 

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/pocinje-ljeto-suncano-i-toplo-do-38-stepeni-pakleno-do-petka-a-onda-nas-ceka-katastrofa/501353

Za 24.06.2023 (subota), oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umejeren u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 24, a najviša dnevna od 19 do 25, na jugu do 28 stepeni. 

Za 25.06.2023 (Nedjelja), sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18, na jugu do 20, a najviša dnevna od 23 do 28 stepeni, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološke prognoze.

Izdato narandžasto upozorenje

Građani se upozoravanj da je izdato narandžasto upozorenje na osnovu saopštenja Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u narednom vremenskom periodu očekuju se visoke vrijednosti temperature zraka u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Vremenski interval i datumi za koje se izdaje upozorenje su 22. i 23. jun 2023. u periodu od 12:00 do 16:59 sati. Maksimalna temperatura zraka očekuje se između 32 i 38 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije