Poznati meteorolog objavio prognozu za narednu sedmicu: Stiže nam pravo ljeto, temperatura preko +30

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog objavio prognozu za narednu sedmicu: Stiže nam pravo ljeto, temperatura preko +30
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vilsonovo šetalište

Marko Čubrilo, poznati meteorolog iz Srbije, čije se prognoze cijene u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj objavi najavio je da će visinski ciklon nastaviti da se udaljava na sjeveroistok, ali će i dalje nad istokom regiona, donositi povremenu kišu i grmljavinske pljuskove.

"Nad ovim dijelom regiona se prestanak padavina očekuje u toku noći", piše meteorolog Marko Čubrilo.

Od nedjelje, 18. juna, će ka nama jačati grebena anticiklona preko kojeg će strujati topao zrak iz Mediterana, tako da će uslijediti stabilizacija i otopljenje.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

"Od nedjelje će biti još toplije ali su modeli ipak umanjili snagu tog otopljenja i trenutno ga drže u granicama uobičajnih naleta vrućine za naš region i u srijedu bi se maksimumi trebali kretati od +26 do +32 stepena Celzijusa, što jesu visoke temperature, ali svakako ne i ekstremno visoke te nema govora o nekim “paklenim vrućinama”", dodaje Čubrilo.

Kaže da će problem biti visok udio vlage pri tlu koji će stvarati osjećaj sparine.

"Oko srijede bi se istočnije od nas mogao premjestiti hladan front koji bi sjeveru i istoku regiona uz lokalnu destabilizaciju atmosfere mogao donijeti rjeđu pojavu grmljavinskih pljuskova, a kako će pri tlu biti dosta toplo osim pljuskova može biti i rjeđih ali veoma snažnih grmljavinskih nepogoda", dodao je Čubrilo.

Najavio je do narednog petka toplo vrijeme, uz maksimume od +27 do +32 stepeni. U petak sa približavanjem hladnog fronta na sjeverozapadu regiona svježije i nestabilno.

"Te nestabilnosti bi se u petak uvečer u subotu premijestile dalje na jugoostok te bi uz lokalno i vrlo jake pljuskove i nepogode uslijedilo osvježenje i za naredni vikend bi maksimumi kretali od +16 do +25 stepeni Celzijusa", navodi se u prognozi Marka Čubrila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije