Meteorologinja upozorava: 'Vrijeme se okrenulo naopako, uskoro će ljeto trajati pet mjeseci'

4
Radiosarajevo.ba
Meteorologinja upozorava: 'Vrijeme se okrenulo naopako, uskoro će ljeto trajati pet mjeseci'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ljeto

Direktorica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva privrede Dunja Mazzocco Drvar rekla je tokom gostovanja u emisiji Dnevnik Hrvatske televizije da je juni bio blag kao i proljeće te da je bio "neobičan u drugom smjeru".

"Proljeće po temperaturnim prosjecima nije odstupalo u odnosu na proteklih 30 godina, a bilo je izrazito kišovito pa su to ljudi doživljavali kao svježije vrijeme. Ovog juna vrućina, 'prva tridesetica' je došla relativno kasno, u Zagrebu tek 19. juna. To se u posljednjih 30 godina dogodilo tek 3 puta. Vrijeme je bilo svježe i zato nam je ova vrućina neugodnija", rekla je Mazzocco Drvar.

Komentirajući vremenske ekstreme, potvrdila je da su se 'svježiji periodi' produžili do juna, a oni topliji traju gotovo do decembra, piše Slobodna Dalmacija.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

"Uočili smo produljenje toplog dijela godine i to će se nastaviti, ako nešto ne učinimo. Očekujemo da će kroz 20 ili 30 godina ljeto trajati još duže. Prema nekim projekcijama broj dana toplog dijela godine produljit će se na kopnu za tridesetak dana, a na moru za čak sedamdesetak dana",  upozorila je Mazzocco Drvar.

"Nisu stvari crne ili bijele. Ima puno nijansi. Ima puno stvari koje možemo napraviti a i promjene se događaju gradirano. Nikad nije kasno i šta god počnemo činiti, brže i jače, ublažit ćemo situaciju i vratiti se na prikladnije uvjete", rekla je Mazzocco Drvar za HTV.

Komentirajući 'Zeleni plan' Bruxellesa o klimatski neutralnoj privredi do 2050. godine, rekla je kako su strategije i zakoni već u procesu donošenja i u Hrvatskoj bi se mogli vrlo brzo implementirati.

Nedim Sladić jednom rečenicom najavio kakav će biti juli: Pripremite se

Nedim Sladić jednom rečenicom najavio kakav će biti juli: Pripremite se

"Hrvatska ne mora smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto, nego za otprilike 45 posto. To je i za nas vrlo ambiciozno. Dosad smo bili na dobrom putu, ali sad nam postaje sve teže. Od 1990. smo smanjili oko 24 posto. Moramo još toliko i treba 'stiskati' i situacija je neugodna i nezahvalna", zaključila je Dunja Mazzocco Drvar.

Dodala je kako je poljoprivreda sektor koji zaostaje te da je to sektor koji "moramo puno više i intenzivnije zahvatiti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije