Teško gubite kilograme nakon pedesete? Ovih sedam savjeta će vam pomoći u tome

0
Radiosarajevo.ba
Teško gubite kilograme nakon pedesete? Ovih sedam savjeta će vam pomoći u tome
Foto: Ilustracija / Ilustracija / Dijeta

Vitka linija moguća je i poslije pedesete uz nekoliko bitnih savjeta.

S godinama usporava brzina našeg metabolizma zbog čega teže mršavimo, a također gubimo i mišiće što je također važan faktor u skidanju kilograma. No, ne brinite, to ne znači da ćete morati zaboraviti na vitku liniju, ovih sedam savjeta pomoći će vam da se riješite viška kilograma bez obzira na to što ste počeli gaziti šesto desetljeće života.

Dižite utege s trakama otpora ili općenito vježbajte snagu, savjetuje poznata dijetetičarka Lori Chong. To pomaže smanjiti gubitak mišića, a time i metabolički pad, piše American Heart Association.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Pijte puno vode. Iako se smatra da bismo trebali piti osam čaša vode dnevno, svako od nas ima drugačije potrebe, a potreba za tekućinom može ovisiti i o vanjskoj temperaturi (kada je vruće trebamo više tekućine) i o vašoj aktivnosti (ako se znojite puno). Muškarci bi trebali piti oko 3,7 litara tekućine dnevno, a žene oko 2,7 litara.

Krećite se. Kardio vježbe ne samo da održavaju srce u formi, već pomažu i u radu metabolizma. Kardiovaskularne vježbe poboljšavaju metabolizam neko vrijeme nakon vježbanja, kaže Chong. Koliko će to poboljšavanje trajati varira od nekoliko dana do nekoliko sati, no općenito - što je trening intenzivniji to dulje metabolizam bolje probavlja hranu.

Smanjite unos dodanog šećera. Česta konzumacija slatkiša može pridonijeti debljanju, jer dodani šećer stvara dodatne kalorije, ali ne daje hranjive tvari. Većina nas uživa u slatkišima, ali lako je pretjerati. Dnevna granica unosa dodanog šećera je 25 grama, što je otprilike 2.000 kalorija.

Ljetna dijeta od koje se tope kilogrami: Konzumirajte osam do deset čaša vode dnevno

Ljetna dijeta od koje se tope kilogrami: Konzumirajte osam do deset čaša vode dnevno

Vježbajte svjesno jesti. Obraćanje pažnje na znakove gladi i sitosti ne samo da može pomoći u održavanju vitke linije, već što je još važnije, može osvijestiti vaše fizičke i emocionalne potrebe za hranom, a dugoročno može pomoći i u održavanju želje za mršavljenjem.

Izbjegavajte sva slatka pića. Izbjegavanje slatkih pića najbolji je prvi korak u ograničavanju dodatnog unosa kalorija, kaže Chong, objašnjavajući da se šećer u tekućem obliku brzo apsorbira, uzrokujući značajan skok inzulina kako bi se šećer u krvi održao stabilnim. Kada je inzulin visok, tijelo ne koristi dobivenu mast za stvaranje energije, već je skladišti.

Povećajte unos vlakana. Obroci sa zdravom hranom duže održavaju osjećaj sitosti, što može spriječiti prejedanje nezdravom, visokokaloričnom hranom. Vlakna dolaze iz neprerađene cjelovite biljne hrane: leće, voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki, prenosi Story.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije