Ljetna dijeta od koje se tope kilogrami: Konzumirajte osam do deset čaša vode dnevno

0
Radiosarajevo.ba
Ljetna dijeta od koje se tope kilogrami: Konzumirajte osam do deset čaša vode dnevno
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Priprema za naredne vruće dane već je počela. Pri pripremi tijela za plažu i ljetnjih dijeta moramo se pobrinuti i za dovoljan unos nutrijenata kako bismo održali zdrav i hidriran organizam.

Često se prebacujemo na više voća i laganih salata, a ponekad zbog vrućine izgubimo apetit za druge namirnice i jela. U takvom slučaju kilogrami će brzo početi nestajati, ali važno je pridati paćžnju ljetnoj prehrani te vitaminima i mineralima koji su esencijalni za ljetnu sezonu.

"Dehidraciju i nedostatak hranjivih tvari uzrokuju žarke ljetne zrake. Samo pojesti "nešto" kako bismo se osjećali siti neće pomoći. Samo pravilna prehrana može nahraniti stanicu po stanicu vašeg tijela kako biste postigli zdravo tijelo i um", kaže certificirani nutricionist dr. Rohini Patil.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Vitamin C

Ova hranjiva tvar neophodna je za održavanje zdrave kože i podršku imunološkom sistemu. Tokom ljetnih mjeseci naša je koža više izložena UV zračenju koje može povećati proizvodnju slobodnih radikala i dovesti do oksidativnog stresa. Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže neutralizirati te slobodne radikale i štiti kožu od oštećenja. Hrana koja je bogata vitaminom C su citrusi, paradajz, krompir, jagode i brokula.

Magnezij

Neophodan za održavanje zdrave funkcije mišića i živaca, a također ima ulogu u regulaciji krvnog pritiska i podržavanju imunološkog sistema. Tokom ljetnih mjeseci skloni smo se više znojiti zbog viših temperatura i pojačane tjelesne aktivnosti, što može dovesti do neravnoteže elektrolita. Magnezij je važan elektrolit koji pomaže u regulaciji ravnoteže tečnosti u tijelu, zbog čega ga je posebno važno unositi tokom ljetnih mjeseci. Pronađite ga u namirnicama poput chia sjemenki, badema, špinata, indijskih oraščića, kikirikija i tamne čokolade.

Kalij

Poput magnezija, kalij je važan elektrolit koji igra ulogu u regulisanju ravnoteže tečnosti i podržavanju zdrave funkcije mišića i živaca. Tokom ljetnih mjeseci obično gubimo više kalija znojenjem, što može dovesti do grčeva u mišićima, umora i slabosti. Stoga konzumirajte hranu bogatu kalijem kako biste nadoknadili izgubljene elektrolite i podržali cjelokupno zdravlje. Već dobro znamo da su banane vrlo bogate kalijem, no osim njih posegnite i za grahom, lećom, avokadom i sušenim grožđicama.

Dijeta u kojoj nema zabranjenih namirnica: Možete jesti sve, ali postoji jedno bitno pravilo

Dijeta u kojoj nema zabranjenih namirnica: Možete jesti sve, ali postoji jedno bitno pravilo

Cink

Ovaj mineral neophodan je za podršku imunološkoj funkciji, zacjeljivanju rana i sintezi DNK. Tokom ljetnih mjeseci možemo biti podložniji infekcijama zbog povećane izloženosti bakterijama i virusima, stoga je posebno važno podržati imunološki sistem pravilnom prehranom. Kako biste podržali zdrav imunološki sistem i spriječili bolesti, unosite dovoljno cinka. Namirnice bogate cinkom su oraščići, bućine sjemenke, jogurt, cornflakes i cjelovite žitarice.

Proteini

Apsolutno svaka stanica u našem tijelu, uključujući mišiće, kosti, hormone i antitijela napravljeni su od proteina, što znači da svaka ćelija u nama treba protein. Osim mesa, morski plodovi, mliječni proizvodi, sjemenke i oraščići te mahunarke, bogate su proteinima.

Jedna od najzdravijih dijeta: Skida pet kilograma za 15 dana, donosimo detaljan jelovnik

Jedna od najzdravijih dijeta: Skida pet kilograma za 15 dana, donosimo detaljan jelovnik

Voda

Iako nije nutrijent, voda je bitna komponenta zdrave ljetne prehrane. Kako temperature rastu i sve više vremena provodimo vani, naša tijela gube više tečnosti znojenjem, zbog čega je ključno ostati hidriran. Pijenje dovoljno vode pomaže u regulaciji tjelesne temperature, sprječava dehidraciju i podržava zdravu probavu i zdravlje kože Nastojte piti najmanje 8-10 čaša vode dnevno i konzumirajte hranu poput lubenice, krastavaca i citrusa kako biste podržali ukupnu hidrataciju, piše Story.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije