Korisni savjeti: Ove stvari nikako ne smijete bacati u sudoper

0
Radiosarajevo.ba
Korisni savjeti: Ove stvari nikako ne smijete bacati u sudoper
Foto: Pixabay / Sudoper

Štete su uglavnom velike i skupe, a to je nešto što sigurno želite da izbjegnete.

Budite obazrivi i radije ih odložite na drugo mjesto.

1. Talog kafe

Mnogi ljudi redovno sipaju talog kafe u sudoper nakon što popiju skuhanu kafu. Čini se da su sitna zrna bezopasna, ali mogu začepiti cijev. Postoji mnogo načina za korištenje taloga kafe. Korisni su za njegu tijela, čišćenje, pa čak i u bašti. Međutim, ako želite da ih se riješite, bolje je baciti u smeće.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

2. Ulje ili mast

Ulje se apsolutno ne smije sipati u sudoperu ili toalet. Bez obzira da li je toplo ili hladno. Zbog svojih svojstava podstiče začepljenje cijevi. Umjesto toga, možete ga obrisati papirnim ubrusom koji će upiti masnoću. Naravno, ubrus bacamo u smeće, a ne u toalet. Ako ga imamo puno, možete ga sipati u posudu i baciti u smeće.

3. Brašno

Zajedno s vodom stvara gustu i ljepljivu masu koja ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da završi u odvodu. Prije nego što počnete da perete posuđe nakon brašna, pokušajte da ga uklonite što je više moguće.

4. Naljepnice sa voća

Pranjem voća u sudoperu rješavamo se i naljepnica. Često ih instinktivno ostavljamo tamo i puštamo da ih voda ispere niz odvod. Ovo je greška. Naljepnice za voće se ne rastvaraju, samo se nakupljaju u cijevima. Poslije nekog vremena mogu da nam začepe sudoper. Treba ih baciti u smeće.

Zaleđen, osušen, ili višak - Šta napraviti od starog hljeba?

Zaleđen, osušen, ili višak - Šta napraviti od starog hljeba?

5. Kosti, jezgra i ljuske od jaja

Ne bacajte ih u sudoper. Ako slučajno padnete u odvod dok kuhate jelo, možda će sve biti ok. Međutim, ako ih se redovno rešavate na ovaj način, to če sigurno začepiti cijevi. A toliko su žilavi da će se zaista teško riješiti takve blokade. Bolje je da ne rizikujete. Takođe, budite oprezni sa chia sjemenkama i lanenim sjemenkama, koje imaju sposobnost da upijaju vodu i nabubre pod njenim uticajem, značajno povećavajući njenu zapreminu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije