Recepti / Voljet ćete je: Italijanska musaka, za prste polizati

18. 10. 2020. u 20:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Kada kažete musaka, prva pomisao su krompir i faširano meso.

No, i Italijani imaju svoju musaku i jako su ponosni na nju. Zašto je to tako, uvjerite se sami.

Donosimo vam recept za ovo izdašno jelo, podjednako dobro i toplo i hladno.

Sastojci:

1 pakovanje paste 

Za bešamel:

3 kašike maslaca

6 kašika brašna

2,5 šolje mlijeka

sol, biber

muskatni oraščić

1 šolja jogurta

1 kašika kisele pavlake

1 kriška bijelog sira

1 jaje

Za sos od mesa:

3 crna luka

400 g mljevenog mesa

sol, biber

2 dl passate

Priprema:

1. Pastu skuhajte i polovinu sipajte u tepsiju.

2. Maslac otopite pa dodajte brašno i nalijte mlijekom. Kuhajte dok se ne zgusne pa začinite. Dodajte i ostale sastojke i dobro izmiješajte. Stavite polovinu bešamela preko paste.

3. Crni luk isjeckajte i stavite da se dinsta. Kada je luk staklast dodajte mljeveno meso, a kada ono postane rastresito dodajte pasirani paradajz. Kuhajte još 5 minuta, pa prelijte preko paste i bešamela. Na kraju stavite drugu polovinu paste i ostatak bešamela. Zapecite u rerni, piše Najboljeizitalije.rs.

Prijatno!

NEMA KOMENTARA