Brz, ukusan i jeftin doručak: Da li ste probali penjurlije?

0
Radiosarajevo.ba
Brz, ukusan i jeftin doručak: Da li ste probali penjurlije?
Foto: Coolinarika / Penjurlije

Da li ste probali penjurlije?

Riječ je o starinskom jelu, koje je nekad bilo čest gost na našim trpezama.

Na internetu je hit "bakin recept za ukusno dizano tijesto s nadjevom od sira", a mi vam predlažemo da danas napravite ovaj brz, ukusan i jeftin doručak.

Sead Bukva za Radiosarajevo.ba: 'Srce ko Trebević, vlasti moraju obezbijediti podršku ovim momcima'

Sead Bukva za Radiosarajevo.ba: 'Srce ko Trebević, vlasti moraju obezbijediti podršku ovim momcima'

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 1 kesica kvasca
  • 2 male kašike soli
  • oko 5 dl mlijeka
  • puter

NADJEV

  • po želji svjež sir
  • 1 jaje

Priprema

1. Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mlijeka, s malom kašikom šećera i brašna, poklopiti i ostaviti da naraste.

2. Od brašna, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamijesiti srednje meko tijesto, pokriti i ostaviti da odmara 15 minuta.

3. Razvući koru debljine 1 cm, isijeći na kvadrate i na svaki staviti po malo nadjeva od sira i umućenog jajeta.

Penjurlije
Foto: Coolinarika: Penjurlije

4. Zaviti u rolnu, pa svaku umočiti u rastopljeni puter.

5. Rolnice stavljati jednu do druge u dublji pleh, koji ne treba premazivati.

6. Preostali fil razmutiti s par kašika mlijeka i preliti preko poredanih rolnica, pa ostaviti da odmaraju još 30 minuta.

7. Peći u prethodno ugrijanog rerni - prvih desetak minuta na 250 C, a poslije smanjiti na 220 C, dok lijepo ne porumene, piše Coolinarika.

Poslužiti ih tople, uz čašu jogurta, za doručak ili večeru…a može i ručak! 

Recepti na portalu Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije