Brz, ukusan i jeftin doručak: Da li ste probali penjurlije?
Da li ste probali penjurlije?
Riječ je o starinskom jelu, koje je nekad bilo čest gost na našim trpezama.
Na internetu je hit "bakin recept za ukusno dizano tijesto s nadjevom od sira", a mi vam predlažemo da danas napravite ovaj brz, ukusan i jeftin doručak.
Sead Bukva za Radiosarajevo.ba: 'Srce ko Trebević, vlasti moraju obezbijediti podršku ovim momcima'
Sastojci
- 1 kg brašna
- 1 kesica kvasca
- 2 male kašike soli
- oko 5 dl mlijeka
- puter
NADJEV
- po želji svjež sir
- 1 jaje
Priprema
1. Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mlijeka, s malom kašikom šećera i brašna, poklopiti i ostaviti da naraste.
2. Od brašna, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamijesiti srednje meko tijesto, pokriti i ostaviti da odmara 15 minuta.
3. Razvući koru debljine 1 cm, isijeći na kvadrate i na svaki staviti po malo nadjeva od sira i umućenog jajeta.
4. Zaviti u rolnu, pa svaku umočiti u rastopljeni puter.
5. Rolnice stavljati jednu do druge u dublji pleh, koji ne treba premazivati.
6. Preostali fil razmutiti s par kašika mlijeka i preliti preko poredanih rolnica, pa ostaviti da odmaraju još 30 minuta.
7. Peći u prethodno ugrijanog rerni - prvih desetak minuta na 250 C, a poslije smanjiti na 220 C, dok lijepo ne porumene, piše Coolinarika.
Poslužiti ih tople, uz čašu jogurta, za doručak ili večeru…a može i ručak!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.