Problemi s probavom: Pet grupa namirnica koje vam mogu osvježiti dan i smiriti želudac

0
Radiosarajevo.ba
Problemi s probavom: Pet grupa namirnica koje vam mogu osvježiti dan i smiriti želudac
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ako ste se ikada otrovali hranom ili patili zbog probavne viroze, onda sigurno znate kako vam odabir jednostavne, lako probavljive hrane (poput običnih krekera) može pomoći u suzbijanju simptoma.

Vodeći se tom logikom, piše The Health, potrudili su se nabrojati vam pet grupa lako probavljivih namirnica, koje bi vam mogle pomoći kada vas želudac ili crijeva muče.

Rafinirani proizvodi

Ako imate problema s probavnim sistemom preporučljiv je privremeni odabir hrane s manje vlakana. Proizvodi od rafiniranih žitarica kao što su bijela riža, bijeli hljeb i bijela tjestenina upravo su takvi.

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

Duraković objavio video sa slavlja: 'Oj Ćamile nisi više glavni, pobedio narod pravoslavni'

Oguljeno, konzervirano ili termički obrađeno voće

Svježe voće posebno je bogato vlaknima i stoga ga je teže probaviti. Može vam pomoći voće poput zrelih banana ili dinja, također se preporučuje uklanjanje kore s voća poput jabuka i krušaka. Termički obrađene šljive ili konzervirane breskve također su dobre opcije.

Dobro kuhano povrće

Lako probavljivo povrće uključuje dobro kuhano: tikvice i bundeve (bez sjemenki), špinat, krompir (bez kore), zeleni grah, cikla i mrkva.

Niko o njemu ne priča, ali ovo povrće rješava probavne probleme, reguliše holesterol

Niko o njemu ne priča, ali ovo povrće rješava probavne probleme, reguliše holesterol

Meki proteini

Odaberite kajganu i nemasno mljeveno meso. Biljni proteini poput maslaca od orašastih plodova i tofua također se dobro podnose, piše Slobodna Dalmacija.

Supe, smoothieji i pirei

Način na koji se hrana priprema može utjecati na njenu probavljivost. Promjena u teksturi može omogućiti poboljšanu probavljivost. Isto vrijedi i za vlaknasto voće, poput bobičastog voća, koje se miješa u smoothieje.

Usitnjavanje sjemenki bobičastog voća u blenderu neće smanjiti njihov sadržaj vlakana, ali može pomoći u pokretanju mehaničkog procesa probave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije