Jeste li znali? Ovaj začin mnogi smatraju najzdravijim na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali? Ovaj začin mnogi smatraju najzdravijim na svijetu
Foto: Unsplah / Ilustracija/Klinčić

Klinčić je začin koji ste sigurno probali u kuhanom vinu, čajevima i medenjacima, a koristi ga se i za recepture parfema. Ali jeste li znali da ga mnogi smatraju najzdravijim začinom na svijetu?

Ovaj mali, ali vrlo moćan začin sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom.

Konzumiranje klinčića je i prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha. U nekim zemljama stomatolozi koriste ulje klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog njegovog jakog antibakterijskog djelovanja.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Ukoliko imate probleme sa zuboboljom jedan cijeli klinčić stavite na desni, što bliže bolnom području, odnosno zubu. Klinčić ubija parazite i bakterije u probavnom traktu, a u primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve.

Postoje i dokazi da neki spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici, a to je jedan od najsnažnijih prirodnih uništavača krvnih ugrušaka. Naučnici iz Danske su otkrili da klinčić u uništavanju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je koriste za liječenje visokog pritiska i povišenog kolesterola u krvi.

Klinčić, najbolji prirodni lijek protiv zubobolje

Klinčić, najbolji prirodni lijek protiv zubobolje

Glavno eterično ulje u klinčiću je eugenol koji ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, a nedavno provedena istraživanja potvrdila su njegovu učinkovitost u borbi protiv drugih vrsta karcinoma, točnije, prostate, pluća, grla i kože.

Međutim, trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti klinčić te ga ne smijete koristiti dva tjedna prije bilo kakve operacije, javlja Vecernji.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije