Pretjerali ste sa slatkišima za praznike? Ovako ćete ‘očistiti’ organizam

0
Radiosarajevo.ba
Pretjerali ste sa slatkišima za praznike? Ovako ćete ‘očistiti’ organizam
Foto: Pexels / Ilustracija

Ovo je nekoliko učinkovitih savjeta kako smanjiti unos šećera i uspješno detoksikovati organizam.

Povremena želja za nečim slatkim sigurno nije razlog za brigu, ali ponekad se povremena poslastica pretvori u pravu šećernu 'komu', naročito tokom praznične sezone, kada mnogi pretjeraju s količinom unesenih slastica, piše Banner Health.

Ako se ne osjećate dobro nakon što ste danima jeli razne delicije, vjerovatno vas muči tzv. šećerni mamurluk, odnosno sugar overdose. Njegovi su simptomi opći osjećaj mučnine, nadutost, glavobolja, poteškoće u koncentraciji, promjene u raspoloženju i stres, a ponekad zaista podsjeća na pravi alkoholni mamurluk.

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Analitičarka iz SAD-a: Srpsko-ruska propaganda nastavlja dolijevati ulje na vatru na Balkanu

Dakle, ako ste posljednjih nekoliko dana i sedmica jeli previše slatke hrane, vrijeme je za detoksikaciju tijela, a i duha.

Zdrav doručak čini čuda za organizam

Trebali biste pripaziti šta jedete za doručak jer ovaj obrok u biti određuje vaš dan i daje vam potrebno 'gorivo'. Umjesto krofne ili npr. za mnoge omiljene slatke rolnice s cimetom, odaberite lagani doručak koji pomaže vašem tijelu da se regenerira.

Žena je pila toplu vodu s limunom svako jutro godinu dana: Ovo je njeno iskustvo

Žena je pila toplu vodu s limunom svako jutro godinu dana: Ovo je njeno iskustvo

Protuupalni sastojci ananasa idealni su, naprimjer, kada je u pitanju vraćanje prirodne ravnoteže tijela. Još jedna dobra ideja su dodaci prehrani s probioticima. Oni pomažu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Kurkuma i đumbir izvrsni su začini za doručak s dovoljno antioksidansa. Moto vašeg doručka nakon mamurluka od slatkiša: lagan, zdrav i bogat vitaminima!

Izbjegavajte kafu i mliječne proizvode

Iako je to za mnoge neizbježan ritual nakon buđenja, naviku ispijanja šoljice s kafom ujutro svakako treba izbjegavati nakon perioda pretjerivanja sa šećerom. Razlog je taj što kofein i kiselina koju sadrži dodatno opterećuju jetru koja zbog mamurluka od slatkiša ionako radi punom parom.

Isto vrijedi za konzumaciju mliječnih proizvoda i hrane s visokim udjelom soli. Mliječni proizvodi često su kontraproduktivni kada je u pitanju probava, a previše soli može dovesti do nadutosti. Također to potiče želju za još više šećera i brzo ulazite u začarani krug. Ostanite dosljedni i umjesto toga izađite na svježi zrak kako biste svom tijelu dali vrijeme i okruženje koje mu je potrebno za optimalnu regeneraciju.

Napitak zdravlja - topla voda s limunom

Umjesto uobičajene jutarnje rutine uz kafu, u danima nakon šećernog mamurluka poželjno je popiti čašu tople vode obogaćene limunom. Ovo mirisno i zdravo voće ne samo da ima svojstva čišćenja, već i svojim detoksikacijskim učinkom reguliše i neutralizira pH razinu tijela. Osim toga, vitamin C koji sadrži također daje poticaj vašem imunom sistemu, što će vam dobro doći u borbi protiv virusa i bakterija.

Ilustracija/ Voda s limunom

Ljepota dolazi iznutra

Voda je ključna riječ jer iako nisu samo naše tijelo i opća dobrobit ti koji pate od učinaka previše šećera, posljedice često možemo vidjeti i na stanju naše kože. Prva i jednostavna mjera za suzbijanje kožnih problema uzrokovanih konzumiranjem šećera je redovan i dovoljan unos vode.

Puno piti vode savjet je za ljepotu koji se općenito preporučuje, ali je neophodan u slučaju previše šećera. Osim toga, stručnjaci preporučuju korištenje LED svjetlosne maske za opuštanje i njegu kože, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije