Kafa ili čaj: Šta je bolje za vas?

0
Radiosarajevo.ba
Kafa ili čaj: Šta je bolje za vas?
Foto: Pexel / Čaj ili kafa

Čaj je drugi najpopularniji napitak na svijetu, odmah iza vode. S druge strane, kafa je, pa, najbolji dio buđenja i suočavanja s danom za mnoge od nas. Međutim, ako tražite topli (ili ledeni) napitak s fizičkim i mentalnim zdravstvenim prednostima, koji biste trebali odabrati?

Dobra vijest je da i čaj i kafa imaju dokazane zdravstvene prednosti, ali kao i kod svega ostalog, trebali biste ih konzumirati umjereno. Ili barem, prelaziti između kafe i čaja, ako je to vaša kofeinska preferencija. Evo koji napitak, kafa ili čaj, je najbolji tokom vašeg dana.

Zdravstvene prednosti "Moglo bi se tvrditi da i kafa i čaj imaju potencijalne zdravstvene prednosti, ali ukupne prednosti svakog ovise o faktorima poput vrste kafe ili čaja, načina uzgoja, metode pripreme i količine konzumiranog", kaže Ilana Muhlstein. Pokazalo se da konzumiranje kafe ima višestruke zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje upale te podršku zdravlju srca i probave.

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

Benjamina Karić: Djeca Sarajeva su najnevinije od svih nevinih žrtava opsade našeg grada

"Konzumiranje kafe također je povezano s nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za kliničku prehranu pokazalo je da je redovito konzumiranje kafe povezano s nižim rizikom od koronarne bolesti srca", kaže Muhlstein.

"Slično tome, čaj je proučavan zbog svoje povezanosti s smanjenjem rizika od srčanih bolesti. Meta-analiza studija objavljena u Američkom časopisu za kliničku prehranu pokazala je da je konzumiranje čaja povezano s smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Također je široko proučavan zbog smanjenja rizika od određenih vrsta karcinoma. Studija objavljena u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention pokazala je da je konzumiranje čaja povezano s smanjenim rizikom od određenih vrsta karcinoma, uključujući jajnike i dojku."

Za dobar početak dana: Napravite smoothie od špinata, banane i narandže

Za dobar početak dana: Napravite smoothie od špinata, banane i narandže

Sadržaj kofeina

Kafa i čaj oboje sadrže kofein. Standardna šalica kafe od 240 ml sadrži otprilike 95 miligrama kofeina, dok šalica crnog čaja sadrži oko 50 miligrama, a zelena čaja oko 30 miligrama. To znači da kafa ima dvostruko više kofeina nego ista količina crnog čaja i preko tri puta više kofeina nego zeleni čaj.

Energija

"Kafa sadrži kofein, koji je pokazao da poboljšava fokus i kognitivne funkcije", kaže Muhlstein. Međutim, ako konzumirate previše kofeina, možete početi osjećati nepoželjne učinke, piše Real simple.

"Previše kofeina iz kafe može dovesti do povećane anksioznosti, nesanice, povišenog pulsa i krvnog pritiska", dodaje Muhlstein. "Kafa je također kisela i treba je izbjegavati kod osoba koje imaju gastroezofagealnu refluksnu bolest i gastrointestinalne probleme."

Vaš najbolji izbor kafe ili čaja je onaj bez dodataka okusa ili zaslađivača, koji mogu dovesti do naglog skoka šećera i naknadnog pada. "Ako želite dodati slatkoću svojoj kafi ili čaju, prirodni zaslađivači poput meda ili kokosovog šećera također se mogu koristiti uz osjećaj za mjere", dijeli Muhlstein.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije