Postat će vam omiljeno jelo: Donosimo vam recept za sočne lazanje s piletinom i špinatom

1
Radiosarajevo.ba
Postat će vam omiljeno jelo: Donosimo vam recept za sočne lazanje s piletinom i špinatom
Foto: Pexels / Lazanje

Lazanje s piletinom i špinatom u nešto laganijoj i svježijoj verziji od one tradicionalne, mogle bi se pretvoriti u omiljeni porodični ručak.

Kremasta verzija klasičnih lazanja sa stranice Good to know peče se samo 25 minuta u rerni, a možete je poslužiti uz klasičnu zelenu salatu ili sezonsko povrće po želji.

Sastojci

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 750 g pilećih fileta nasjeckanih na komade
  • 20 g maslaca
  • 2 sitno nasjeckane glavice luka
  • 2 kašike glatkog brašna
  • 2 kašičice senfa (u prahu)
  • 450 g mladog špinata, opranog, ali još uvijek malo mokrog
    4 kašike nasjeckanog svježeg estragona ili bosiljka
  • 400 g ricotte
  • 300 g  svježih listova za lazanje
  • 4 kašike vrhnja
  • 1 jaje
  • 30 g parmezana
  • salata za posluživanje

Priprema

Zagrijte rernu na 180 C. Zagrijte ulje i pecite piletinu u serijama, redovno miješajući dok se ne ispeče i pritom je začinjavajte.

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 76:69

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 76:69

U međuvremenu, u velikoj tavi otopite maslac i pržite luk dok ne postane proziran. Umiješajte brašno i senf u prahu dok se ne otope.

Dodajte netom oprani špinat, povremeno mućkajući. Ako je potrebno, pojačajte toplotu da ispari sva tekućina.

Maknite tavu s vatre i promiješajte piletinu, estragon (ili bosiljak) i 300 grama ricotte. Miješajte dok se sve ne prekrije i obilno začinite.

Kašikom stavite trećinu smjese u posudu za pečenje 20×30 cm i na nju stavite jedan sloj listova za lazanje, piše Novi list.

Ovaj način spremanja Oslića je nevjerovatan: Odvest će vas na more prije odmora

Ovaj način spremanja Oslića je nevjerovatan: Odvest će vas na more prije odmora

Dodajte polovicu preostale smjese i nadjenite još jedan sloj listova za lazanje. Ponovite da napravite ukupno 3 sloja.

Pjenjačom pomiješajte preostalih 100 g  ricotte s vrhnjem, jajetom, većim dijelom parmezana i praprom.

Premažite smjesu preko gornjeg sloja listova za lazanje. Naribajte preostali parmezan i pecite 25 minuta. Poslužite sa zelenom salatom.

To je to!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije