Postat će vam omiljeno jelo: Donosimo vam recept za sočne lazanje s piletinom i špinatom
![Postat će vam omiljeno jelo: Donosimo vam recept za sočne lazanje s piletinom i špinatom](https://storage.radiosarajevo.ba/article/542288/871x540/lazanje-recept-kuhanje-priprem-5decembar23-shutterstockjpg2.jpg?v1713549714)
Lazanje s piletinom i špinatom u nešto laganijoj i svježijoj verziji od one tradicionalne, mogle bi se pretvoriti u omiljeni porodični ručak.
Kremasta verzija klasičnih lazanja sa stranice Good to know peče se samo 25 minuta u rerni, a možete je poslužiti uz klasičnu zelenu salatu ili sezonsko povrće po želji.
Sastojci
- 1 kašika maslinovog ulja
- 750 g pilećih fileta nasjeckanih na komade
- 20 g maslaca
- 2 sitno nasjeckane glavice luka
- 2 kašike glatkog brašna
- 2 kašičice senfa (u prahu)
- 450 g mladog špinata, opranog, ali još uvijek malo mokrog
4 kašike nasjeckanog svježeg estragona ili bosiljka - 400 g ricotte
- 300 g svježih listova za lazanje
- 4 kašike vrhnja
- 1 jaje
- 30 g parmezana
- salata za posluživanje
Priprema
Zagrijte rernu na 180 C. Zagrijte ulje i pecite piletinu u serijama, redovno miješajući dok se ne ispeče i pritom je začinjavajte.
![Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554781/300x185/vivianne-robinson-olimpijske-igre-pariz-olimpijada-jugoslavija-bih-26juli24-prntscjpg3.jpg?v1722026706)
Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'
U međuvremenu, u velikoj tavi otopite maslac i pržite luk dok ne postane proziran. Umiješajte brašno i senf u prahu dok se ne otope.
Dodajte netom oprani špinat, povremeno mućkajući. Ako je potrebno, pojačajte toplotu da ispari sva tekućina.
Maknite tavu s vatre i promiješajte piletinu, estragon (ili bosiljak) i 300 grama ricotte. Miješajte dok se sve ne prekrije i obilno začinite.
Kašikom stavite trećinu smjese u posudu za pečenje 20×30 cm i na nju stavite jedan sloj listova za lazanje, piše Novi list.
![Ovaj način spremanja Oslića je nevjerovatan: Odvest će vas na more prije odmora](https://storage.radiosarajevo.ba/article/542243/300x185/riba-oslic-morski-plodovi.jpg?v1713531931)
Ovaj način spremanja Oslića je nevjerovatan: Odvest će vas na more prije odmora
Dodajte polovicu preostale smjese i nadjenite još jedan sloj listova za lazanje. Ponovite da napravite ukupno 3 sloja.
Pjenjačom pomiješajte preostalih 100 g ricotte s vrhnjem, jajetom, većim dijelom parmezana i praprom.
Premažite smjesu preko gornjeg sloja listova za lazanje. Naribajte preostali parmezan i pecite 25 minuta. Poslužite sa zelenom salatom.
To je to!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.