Po receptu italijanskih kuhara: Dodajte ovaj sastojak za savršen bolognese sos
![Po receptu italijanskih kuhara: Dodajte ovaj sastojak za savršen bolognese sos](https://storage.radiosarajevo.ba/article/523270/871x540/30nov23-pexels-pasta-bolognese-spagete.jpeg?v1701359628)
Skuhati dobar bolognese sos pravo je umijeće, no svaka minuta truda se isplati.
Očaravajući, puni okus tog klasika italijanske kuhinje zaista je vrijedan vremena provedenog u pripremi, a to vrijeme ne bi smjelo iznositi manje od dva i pol sata. No mnogi ne znaju da pored faširanog mesa, paradajza, luka, mrkve i celera u sastojke za bolognese spada i mlijeko.
Pitate li se zašto biste trebali dodati mlijeko, odgovor je zbog punoće okusa. Mlijeko sadrži šećere koji će neutralizirati kiselinu paradajza, no također će meso učiniti mekšim i sos malo zgusnuti, poboljšavajući mu tako teksturu.
![Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554767/300x185/bosna-i-hercegovina-olimpijske-igre-pariz-bih-mesud-pezer-larisa-ceric-26juli24-prntsc.jpg?v1722016769)
Pariz 2024 | Mesud Pezer i Larisa Cerić nosili zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju Olimpijade
Ako se brinete da će dodavanje mlijeka u kiselkaste sastojke izazvati njegovo zgrušavanje, dobro se brinete, no ako taj zadatak izvedete na pravi način, sve će biti u redu. Tajna je u tome da ga dodate u pravom trenutku, a taj će biti pri samom kraju pripreme, kad se kiseli sastojci skuhaju i reduciraju, piše Slobodna Dalmacija.
Sastojci
- 500 g faširanog mesa
- 450 g paradajz sosa
- 100 g luka
- 75 g mrkve
- 50 g celera
- 150 ml mlijeka
- maslinovo ulje
- lovorov list
- so
- biber
![Ostala vam je tjestenina od ručka? Ne bacajte je, zdravija je hladna](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522146/300x185/pasta.webp?v1700649002)
Ostala vam je tjestenina od ručka? Ne bacajte je, zdravija je hladna
Priprema
1. Na maslinovom ulju na laganoj vatri pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer dok luk ne postane proziran. Dodajte meso i pojačajte vatru pa pirjajte dok meso ne uhvati boju.
2. Dodajte paradajz, so, biber i lovorov list. Postupno smanjite vatru na najslabiju jačinu, poklopite i ostavite da lagano kuha tri sata. Povremeno promiješajte.
3. Nakon tri sata izvadite lovorov list i dodajte mlijeko, pojačajte vatru na srednju jačinu i kuhajte par minuta. Poslužite uz kuhanu tjesteninu, najbolje tagliatelle ili špagete.
I... pasta la vista! To je to!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.