Po receptu italijanskih kuhara: Dodajte ovaj sastojak za savršen bolognese sos
Skuhati dobar bolognese sos pravo je umijeće, no svaka minuta truda se isplati.
Očaravajući, puni okus tog klasika italijanske kuhinje zaista je vrijedan vremena provedenog u pripremi, a to vrijeme ne bi smjelo iznositi manje od dva i pol sata. No mnogi ne znaju da pored faširanog mesa, paradajza, luka, mrkve i celera u sastojke za bolognese spada i mlijeko.
Pitate li se zašto biste trebali dodati mlijeko, odgovor je zbog punoće okusa. Mlijeko sadrži šećere koji će neutralizirati kiselinu paradajza, no također će meso učiniti mekšim i sos malo zgusnuti, poboljšavajući mu tako teksturu.
Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini
Ako se brinete da će dodavanje mlijeka u kiselkaste sastojke izazvati njegovo zgrušavanje, dobro se brinete, no ako taj zadatak izvedete na pravi način, sve će biti u redu. Tajna je u tome da ga dodate u pravom trenutku, a taj će biti pri samom kraju pripreme, kad se kiseli sastojci skuhaju i reduciraju, piše Slobodna Dalmacija.
Sastojci
- 500 g faširanog mesa
- 450 g paradajz sosa
- 100 g luka
- 75 g mrkve
- 50 g celera
- 150 ml mlijeka
- maslinovo ulje
- lovorov list
- so
- biber
Ostala vam je tjestenina od ručka? Ne bacajte je, zdravija je hladna
Priprema
1. Na maslinovom ulju na laganoj vatri pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer dok luk ne postane proziran. Dodajte meso i pojačajte vatru pa pirjajte dok meso ne uhvati boju.
2. Dodajte paradajz, so, biber i lovorov list. Postupno smanjite vatru na najslabiju jačinu, poklopite i ostavite da lagano kuha tri sata. Povremeno promiješajte.
3. Nakon tri sata izvadite lovorov list i dodajte mlijeko, pojačajte vatru na srednju jačinu i kuhajte par minuta. Poslužite uz kuhanu tjesteninu, najbolje tagliatelle ili špagete.
I... pasta la vista! To je to!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.