Ostala vam je tjestenina od ručka? Ne bacajte je, zdravija je hladna

0
Radiosarajevo.ba
Ostala vam je tjestenina od ručka? Ne bacajte je, zdravija je hladna
Foto: Pexels / Ilustracija / Pasta

Za naše bi zdravlje korisniji mogli biti ohlađeni ugljikohidrati od svježe skuhanih - hladna tjestenina, riža i krompir mogu pomoći smanjiti rizik za razvoj bolesti koje danas odnose najviše života, kao što su rak, dijabetes i srčane bolesti.

Promijenjene škrobne molekule u skuhanim i potom ohlađenim ugljikohidratima vode do zanimljivih zdravstvenih dobrobiti, objasnio je dr. Balazs Bajka, crijevni fiziolog na King's Collegeu u Londonu.

Stabilan nivo šećera u krvi

Ključno je to što tako promijenjene komponente, poznate kao rezistentni škrob, postaju teže probavljive, a to znači da se neki šećeri iz ugljikohidrata ne apsorbiraju u krvotoku. Zbog toga nivo šećera u krvi ostaje stabilniji, pa ćemo duže biti siti i manje ćemo posezati za nezdravim zalogajima. Zanimljivo je i to što rezistentni škrob sadrži manje kalorija od svježe kuhanih ugljikohidrata, otprilike 50% manje, odnosno oko pola kalorije po gramu.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Oslobađanje hormona sitosti

Studije su otkrile i da ostaci ugljikohidratnog ručka mogu pokrenuti oslobađanje više hormona sitosti, kao što su kolecistokinin (CCK) i glukagonu sličan peptid 1 (GLP-1), inače aktivni sastojak nekih trenutno hit lijekova za mršanje.

Stručnjaci otkrivaju i da je rezistentni škrob hrana za dobre bakterije u našim crijevima koje nas štite od širokog raspona bolesti, uključujući srčane, a pokazalo se i da može hraniti stanice u crijevima poticanjem proizvodnje maslačne kiseline (butirat), tvari koja može pomoći u smanjenju razine upale u crijevima i u popravljanju oštećenja DNK, potencijalno sprečavajući rast i replikaciju stanica raka.

Grijete li rižu i tjesteninu? Evo na šta trebate pripaziti

Grijete li rižu i tjesteninu? Evo na šta trebate pripaziti

Ponovno zagrijavanje hladnih ugljikohidrata

Sve je više dokaza da jedenje rezistentnog škroba može smanjiti rizik za razvoj nekih tipova nasljednog raka. Ranija je studija, objavljena u publikaciji Cancer Prevention Research, sugerisala da ovaj tip škroba pomaže u smanjenju stope raka jednjaka, želuca, bilijarnog sistema, gušterače i dvanaesnika kod ljudi s genetskom sklonošću i to za više od 60%, a učinak je bio najočitiji u dvanaesniku, gornjem dijelu tankog crijeva, u kojem se rak rijetko otkriva u ranoj fazi.

Ponovno zagrijavanje hladnih ugljikohidrata može smanjiti količinu rezistentnog škroba u njima. U riži će količina pasti oko 20%, kažu stručnjaci, dok će se u krompiru smanjiti znatno više, jer različiti ugljikohidrati imaju različite omjere tipova škroba koje sadrže, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije