Grijete li rižu i tjesteninu? Evo na šta trebate pripaziti

0
Radiosarajevo.ba
Grijete li rižu i tjesteninu? Evo na šta trebate pripaziti
Foto: Pexels / Ilustracija

Iako proces klijanja spora bakterija može započeti već tokom kuhanja, on se nastavlja dok hrana stoji na sobnoj temperaturi i zato je najbolje staviti je odmah u frižider, čime se zaustavi razmnožavanje bakterija.

Posljednjih su se sedmica na platformama društvenih mreža ponovo pojavila upozorenja vezana za opasnosti konzumiranja podgrijanih namirnica sa skrobom, posebno riže i tjestenine, a na TikToku se spominje i smrt studenta iz Brisela koji se navodno otrovao podgrijanim špagetama spremljenima dan prije.

Njegova je smrt, kako piše Journal of Clinical Microbiology, uzrokovana trovanjem hranom, tačnije bakterijom Bacillus cereus. "Riječ je o mikroorganizmu u obliku spora koji se često vidi u tlu i sirovoj skrobnoj hrani poput riže i tjestenine, a koji obično ne uzrokuje bolest", kaže dr. Ellen Shumaker, stručnjakinja za sigurnost hrane i direktorica programa Safe Plates na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline.

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Britanski izaslanik u UN: "Pozivamo lidere iz RS da obustave svoje secesionistčko djelovanje"

Nakon kuhanja spore bakterije mogu proklijati, postati aktivne i stvoriti toksine koji uzrokuju bolesti.

"Spore organizma klijaju kao odgovor na toplinu, a organizam koji preživi proces kuhanja brzo naraste u hrani koja nije dovoljno ohlađena. Nakon što dosegne relativno visoke koncentracije (stotine hiljada ili miliona organizama), može uzrokovati bolest infekcijom ili stvaranjem toplinski stabilnog toksina. Kada ljudi progutaju organizam ili toksin, razbole se", objasnila je stručnjakinja koja, kako bi se izbjegao rast bakterija preporučuje da se hrana nakon kuhanja skladišti na temperaturi nižoj od 4 stepena.

Isprljat ćete jednu posudu: Novi način spremanja tjestenine koji će vas oduševiti

Isprljat ćete jednu posudu: Novi način spremanja tjestenine koji će vas oduševiti

Iako proces klijanja može započeti tokom kuhanja, on se nastavlja dok hrana stoji na sobnoj temperaturi, piše Večernji.

"Nakon kuhanja, hrana je zrela za klijanje spora, osim ako se jelo odmah stavi u frižider, čime se zaustavi razmnožavanje aktivnih bakterija. Općenita je preporuka zato kuhanu hranu ostaviti na sobnoj temperaturi najviše dva sata", kaže Shumaker, a ako se odmah ohladi, organizam se neće razmnožiti do opasnih razina čak ni ako je naknadno ugrijete.

Iako se vruća hrana može staviti izravno u hladnjak, Shumaker tvrdi da sve ovisi o količini hrane koju odlažete. Tačnije, što je lonac veći, to će trebati više vremena da se ohladi hrana u sredini lonca.

"Preporučuje se stoga prije stavljanja u hladnjak velike porcije tople hrane rasporediti u plitke posude kako bi se hrana brže ohladila", savjetovala je za Huff Post. "Također, provjerite je li frižider namješten na nižu temperaturu od 4 stepena", savjetuje stručnjakinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije