Isprljat ćete jednu posudu: Novi način spremanja tjestenine koji će vas oduševiti

Ukoliko još uvijek kuhate tjesteninu u običnoj vodi, otkrit ćemo vam tajnu kako da isprljate što manje suđa, da vam okus tjestenine bude bogatiji, a jelo brže bude gotovo.
Popularnu tjesteninu sada svi pripremaju na sasvim drugačiji način - umjesto da je skuhaju odvojeno, ubace je izravno u umak. Ali da biste to pravilno izveli, morat ćete malo prilagoditi recept, piše Jutarnji list.
Jedan od primjera je ovaj zgodni recept s TikToka u kojem možete vidjeti kako se u jednoj većoj tavi priprema cijelo jelo s tjesteninom. Najprije se prodinstaju narezana pileća prsa, zatim im se doda puter, pa se sve zalije s dosta temeljca u koji se dolije vrhnje za kuhanje.

Građani, oprez! Objavljen grafički prikaz: Najveći rizik od poplava prisutan je u slivu ovih rijeka
U tu mješavinu ubaci se tjestenina i nakon nekoliko minuta kad je tjestenina skoro gotova, doda se povrće. Cijeli obrok je gotov bez puno gnjavaže i uz samo jednu zaprljanu posudu. Detaljan recept pronaći ćete u nastavku.
Ako, ipak, želite pripremiti omiljenu pastu s paradajz sosom, nakon što ste prodinstali crveni i bijeli luk na maslinovom ulju pa na to dodali paradajz, dolijte vode i u nju ubacite tjesteninu. Dok se tjestenina kuha, višak tekućine će ispariti, a i sama tjestenina će otpuštanjem skroba zgusnuti umak. Kuhajući se u umaku, tjestenina će bolje upiti okus, a vi ćete imati manje suđa za pranje.
Postoji još jedan način za isprobati ovaj trik, a to je sve skupa izvesti u rerni. Tjesteninu trebate staviti u prikladnu posudu za pečenje, dodati joj priloge po želji - na primjer nasjeckano povrće, suho meso, kobasice, gljive i slično ili možda gotovi umak kao što su pesto ili bolonjeze - pa sve zaliti tekućinom.
Pustite da se peče na nižoj temperaturi, a nakon što voda ispari provjerite je li tjestenina dovoljno skuhana. Ako nije, dospite još tekućine, u protivnom pojačajte temperaturu, tjesteninu prekrijte sirom i sve kratko zapecite.

Tjestenina iz jedne posude s piletinom i brokulom
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 g fileta pilećih prsa, narezanih na kockice
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 2 kašičice putera
- 1 kašičica bijelog luka
- 720 ml pilećeg temeljca
- 240 ml pavlake
- 250 g kratke tjestenine (kojoj je potrebno 8-9 minuta za kuhanje)
- 1 glavica brokule, izrezana na cvjetiće (ili povrće po izboru)
- 2 kašike pesta, kupovnog ili domaćeg
- 45 g parmezana
- malo svježeg bosiljka

Priprema:
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte piletinu, sol i biber. Kuhajte uz miješanje 3-5 minuta dok se piletina ne skuha. Izvadite piletinu i dodajte puter, a kada se otopi, dodajte bijeli luk. Dinstajte uz miješanje 30 sekundi. Dodajte pileći temeljac i pavlaku. Pustite da lagano kuha.
Dodajte nekuhanu tjesteninu. Kuhajte 4 minute i povremeno promiješajte.
Dodajte brokulu (ili povrće po izboru) po vrhu tjestenine. U redu je ako se dio povrća potopi, ali nemojte ga miješati, kuhat će se na pari dok se tjestenina i umak kuhaju.
Stavite poklopac, kuhajte još 4 minute, lagano miješajući tjesteninu jednom drvenom kuhačom kako se tjestenina ne bi zalijepila za dno posude.
Vratite piletinu u tavu, pomiješajte pesto i parmezan. Začinite sa soli i biberom po ukusu, dodajte listiće svježeg bosiljka i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.