Italijanski specijalitet: Kako napraviti domaće raviole?

0
Radiosarajevo.ba
Italijanski specijalitet: Kako napraviti domaće raviole?
Foto: Pexels / Domaći ravioli

Iako su sve vrste svježe tjestenine danas široko dostupne u gotovom zapakiranom obliku, priprema tjestenine kod kuće donosi veliko zadovoljstvo.

Evo, vidjeli smo i u kulinarskom showu "MasterChefu" koliko njihova priprema može biti zahtjevna i zato donosimo najbolji recept i upute za uvijek savršene domaće raviole!

Domaći ravioli (za cca 40 komada)

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Sastojci:

  • 350 grama glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica ulja
  • voda po potrebi

Postupak:

  • Ovaj italijanski specijalitet se tradicionalno priprema tako da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja.
Danas spremite zdravi ručak: Tjestenina sa crvenim lećama i šampinjonima

Danas spremite zdravi ručak: Tjestenina sa crvenim lećama i šampinjonima

  • Uz pomoć vilice ili još bolje ručno treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnji vanjski rub vulkana i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu.
  • Dobivenu smjesu treba početi mijesiti laganim pokretima sve dok ne bude mekano i elastično tijesto. Što se duže mijesi, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja.
  • Konzistencija dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično treba poprskati s malo mlake vode.
  • Kuglu od tijesta omotajte prozirnom folijom i ostavite da se odmori barem pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole. Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.
Domaći ravioli
Foto: Pexels: Domaći ravioli
  • Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu posložiti 5 do 6 kuglica punjenja i tijesto presavinuti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik. Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili.
  • Slijedi prekrivanje drugim listom tjestenine. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo vazduh i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.
Domaći ravioli
Foto: Pexels: Domaći ravioli
  • Ravioli se kuhaju do 5 minuta u kipućoj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, umaka od paradajza i obilje parmezana, piše MissGastro.

Prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije