Italijanski specijalitet: Kako napraviti domaće raviole?
Radiosarajevo.ba
Iako su sve vrste svježe tjestenine danas široko dostupne u gotovom zapakiranom obliku, priprema tjestenine kod kuće donosi veliko zadovoljstvo.
Evo, vidjeli smo i u kulinarskom showu "MasterChefu" koliko njihova priprema može biti zahtjevna i zato donosimo najbolji recept i upute za uvijek savršene domaće raviole!
Domaći ravioli (za cca 40 komada)
Čestitamo | Najmlađem pilotu i heroju bosanskog neba uručena Medalja za hrabrost
Sastojci:
- 350 grama glatkog brašna
- 3 jaja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica ulja
- voda po potrebi
Postupak:
- Ovaj italijanski specijalitet se tradicionalno priprema tako da se brašno istrese na radnu plohu i oblikuje u vulkan ili fontanu s rupom u sredini. Potom se u sredinu dodaju jaja prethodno lagano razmućena uz dodatak soli i ulja.
Danas spremite zdravi ručak: Tjestenina sa crvenim lećama i šampinjonima
- Uz pomoć vilice ili još bolje ručno treba kružnim energičnim pokretima miješati jaje s brašnom sve dok se ne umuti zadnji vanjski rub vulkana i sastojci ne budu homogeno stopljeni u jednu smjesu.
- Dobivenu smjesu treba početi mijesiti laganim pokretima sve dok ne bude mekano i elastično tijesto. Što se duže mijesi, tijesto će biti bolje razrađeno odnosno dovoljno elastično da se lagano razvalja.
- Konzistencija dobivenog tijesta mora biti mekana i na dodir suha. Ako se tijesto previše lijepi treba dodati malo brašna, a ako je lomljivo, a ne elastično treba poprskati s malo mlake vode.
- Kuglu od tijesta omotajte prozirnom folijom i ostavite da se odmori barem pola sata. Vrijeme odležavanja tijesta se može iskoristiti za izradu punjenja za raviole. Kada je riječ o punjenju za raviole, tu pravila nema, a broj mogućih kombinacija i okusa je bezbroj. Valja samo pripaziti da konzistencija punjenja nije previše rijetka.
- Sljedeći korak je valjanje tijesta u tankom sloju. Punjenje je najzgodnije stavljati pri vrhu. U jednom redu posložiti 5 do 6 kuglica punjenja i tijesto presavinuti, dobro pritisnuti i rezati u željeni oblik. Tijesto oko punjenja možete premazati kistom umočenim u vodu ili jaje kako bi se slojevi bolje zalijepili.
- Slijedi prekrivanje drugim listom tjestenine. Gornji sloj tijesta treba dobro pritisnuti kako bi se istisnuo vazduh i da se ravioli kod kuhanja ne bi raspali. Slijedi rezanje posebnim nožićem u obliku kvadrata ili uz pomoć okruglog kalupa za izrezivanje krugova.
- Ravioli se kuhaju do 5 minuta u kipućoj slanoj vodi i najbolje ih je poslužiti uz dodatak maslinovog ulja, umaka od paradajza i obilje parmezana, piše MissGastro.
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)