Danas spremite zdravi ručak: Tjestenina sa crvenim lećama i šampinjonima
Jeste li čuli za Plave Zone? Ako niste, radi se jednostavno rečeno o područjima svijeta gdje ljudi žive duže nego negdje drugo.
Ova područja često prate određene dijete koje se fokusiraju na zdravu hranu. Vjerovatno nije slučajnost što su dvije od pet Plavih Zona koje je identifikovao Dan Buettner smještena duž Mediterana i što se mediteranska dijeta kontinuirano prepoznaje kao jedna od najboljih dijeta za zdravlje.
Buettner ima neke omiljene namirnice, uključujući kiselo tijesto, avokado i banane, ali onu koju preporučuje da konzumirate šoljicu dnevno? Mahune, i općenito mahunarke.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Na nedavnom Instagram Live razgovoru s Carleigh Bodrug, Buettner je ponovo podijelio moć mahunarki. Nakon njihovog razgovora, inspirisala se da počne dijeliti seriju jela koja podržavaju dugovječnost, počevši s ovim receptom koji koristi jedan od naših omiljenih biljnih proteina, piše Mindbodygreen.
Ovaj jednostavni bolognese koristi šampinjone i crvene leće kako bi postigao "mesnatu" teksturu. Ključni trik: Napravite smjesu, a zatim dodajte svoj omiljeni već pripremljeni sos.
Recept za doručak nedjeljom: Brzi uštipci od samo četiri sastojka gotovi za čas!
Veganski bolonjeze od crvenih leća za 20 minuta (četiri do šest porcija)
Sastojci
- 1 kašika maslinovog ulja
- ½ glavice luka, sitno nasjeckanog
- 2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
- 1 kašikica origana
- 3 kašike prehrambenog kvasca
- ½ kašikice morske soli
- 1 kašika balzamičnog sirćeta
- 2 nasjeckana paradajza
- 1 šalica šampinjona, sitno nasjeckanih
- ½ šalice suhih crvenih leća (ispranih)
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 2 šalice sosa po izboru za tjesteninu
- Pospite veganskim parmezanom po vrhu
Način pripreme
Brzo, lako i jednostavno: Rafaelo kuglice bez šećera
U loncu na srednjoj vatri dodajte luk, bijeli luk i maslinovo ulje. Kuhajte dok ne omekšaju, otprilike 2 minute.
Dodajte origano, prehrambeni kvasac i sol, i kuhajte još minutu dok ne zamiriše.
Umiješajte šampinjone i nasjeckane paradajze i kuhajte još otprilike 2 minute. Sada dodajte crvene leće, temeljac i sos od paradajza.
Dovedite sos do vrenja, a zatim kuhajte na srednjoj vatri otprilike 20 minuta dok se leće ne skuhaju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.