Ručak spreman začas: Recept za neodoljivo kremaste njoke sa šampinjonima
Stiže nam jesen, a to godišnje doba je poznato po svojoj specifičnoj atmosferi.
Udobno se osjećamo kod kuće, gledamo filmove, bavimo se hobijima i kuhamo mnogo recepata za takozvani 'comfort food'. Jedan od takvih sjajnih recepata je i ovaj za neodoljivo kremaste njoke.
Okus je prekrasno kremast, a posebno ukusnu notu dobiva zahvaljujući šampinjonima. I najbolje od svega, recept se spremi u tren oka i zato je savršen za dane kada vam treba nešto na brzinu, a želudac vam već kruli.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Donosimo vam odličan recept:
Sastojci
Želite ukusan i zdrav doručak? Evo nekoliko prijedloga za savršen početak dana
- 1 manja glavica luka
- 1 čeno bijelog luka
- 350 grama šampinjona
- 3 kašike maslinovog ulja
- sol i biber
- 100 ml bijelog vina
- 200 ml povrtnog temeljca
- 200 grama vrhnja za kuhanje
- 600 grama njoka
- 150 grama creme fraiche
- vlasac
- 50 grama ribanog parmezana
Priprema
Crni i bijeli luk ogulite, sitno narežite ili nasjeckajte. Šampinjone očistite i narežite na komade veličine zalogaja. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Na njemu pržite luk, bijeli luk i gljive oko 6 minuta.
Prijedlog za današnji ručak: Vojnički grah iz JNA
Začinite s jednom kašikicom začinskog bilja te soli i biberom. Deglazirajte bijelim vinom i temeljcem od povrća, dodajte vrhnje. Sve zakuhajte i kuhajte nepoklopljeno oko 5 minuta.
U međuvremenu pripremite njoke prema uputama na pakovanju. Pomiješajte creme fraiche s jednom kašikicom začinskog bilja, soli i bibera. Vlasac operite i narežite na sitne komadiće. Njoke ocijedite, stavite u tavu s gljivama i promiješajte.
Posložite njoke u tanjir, dodajte začinjeni creme fraiche i parmezan te pospite vlascem, piše Novi list.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.