Ručak spreman začas: Recept za neodoljivo kremaste njoke sa šampinjonima

0
Radiosarajevo.ba
Ručak spreman začas: Recept za neodoljivo kremaste njoke sa šampinjonima
Foto: Pinterest / Njoke u umaku od gljiva

Stiže nam jesen, a to godišnje doba je poznato po svojoj specifičnoj atmosferi.

Udobno se osjećamo kod kuće, gledamo filmove, bavimo se hobijima i kuhamo mnogo recepata za takozvani 'comfort food'. Jedan od takvih sjajnih recepata je i ovaj za neodoljivo kremaste njoke.

Okus je prekrasno kremast, a posebno ukusnu notu dobiva zahvaljujući šampinjonima. I najbolje od svega, recept se spremi u tren oka i zato je savršen za dane kada vam treba nešto na brzinu, a želudac vam već kruli.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Donosimo vam odličan recept:

Sastojci

Želite ukusan i zdrav doručak? Evo nekoliko prijedloga za savršen početak dana

Želite ukusan i zdrav doručak? Evo nekoliko prijedloga za savršen početak dana

  • 1 manja glavica luka
  • 1 čeno bijelog luka
  • 350 grama šampinjona
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sol i biber
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 200 grama vrhnja za kuhanje
  • 600 grama njoka
  • 150 grama creme fraiche
  • vlasac
  • 50 grama ribanog parmezana

Priprema

Crni i bijeli luk ogulite, sitno narežite ili nasjeckajte. Šampinjone očistite i narežite na komade veličine zalogaja. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Na njemu pržite luk, bijeli luk i gljive oko 6 minuta.

Prijedlog za današnji ručak: Vojnički grah iz JNA

Prijedlog za današnji ručak: Vojnički grah iz JNA

Začinite s jednom kašikicom začinskog bilja te soli i biberom. Deglazirajte bijelim vinom i temeljcem od povrća, dodajte vrhnje. Sve zakuhajte i kuhajte nepoklopljeno oko 5 minuta.

U međuvremenu pripremite njoke prema uputama na pakovanju. Pomiješajte creme fraiche s jednom kašikicom začinskog bilja, soli i bibera. Vlasac operite i narežite na sitne komadiće. Njoke ocijedite, stavite u tavu s gljivama i promiješajte.

Posložite njoke u tanjir, dodajte začinjeni creme fraiche i parmezan te pospite vlascem, piše Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije