Po čemu se razlikuju bijeli, žuti i crveni krompir i koji je najbolji za pripremu ukusnog jela?
Krompir je osnovna i mnogima omiljena namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja. Dnevno ga konzumira preko milijardu ljudi, a u svijetu postoji oko 2000 sorti krompira.
U trgovinama i na tržnicama često nalazimo krompir u tri različite boje – crvenoj, bijeloj i žutoj. Znate li po čemu se razlikuju? Boja krompira određena je sortom.
Bijeli krompir
Sadrži više škroba od ostalih sorti. Zahvaljujući sadržaju škroba, takav je krompir idealan za kuhanje i izradu pirea.
Eksplozija u Hrvatskoj: Poginula jedna osoba
Žuti krompir
Ove sorte krompira su bogate karotenom. Takvo povrće dobro zadržava svoj oblik tokom kuhanja. Zato je žuti krompir odličan izbor za salate i pečenje.
Crveni krompir
Sadrži mnogo antioksidansa antocijanina i najmanje škroba od svih navedenih vrsta. Izvrstan je za prženje i pripremu pomfrita.
Postoje i druge sorte krompira neobičnih boja. Naprimjer, ljubičasti krompir bogat je fenolnim kiselinama i antocijanima, a specifičan je i po neobičnom okusu, prenosi Mondo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.