Po čemu se razlikuju bijeli, žuti i crveni krompir i koji je najbolji za pripremu ukusnog jela?
Krompir je osnovna i mnogima omiljena namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja. Dnevno ga konzumira preko milijardu ljudi, a u svijetu postoji oko 2000 sorti krompira.
U trgovinama i na tržnicama često nalazimo krompir u tri različite boje – crvenoj, bijeloj i žutoj. Znate li po čemu se razlikuju? Boja krompira određena je sortom.
Bijeli krompir
Sadrži više škroba od ostalih sorti. Zahvaljujući sadržaju škroba, takav je krompir idealan za kuhanje i izradu pirea.
Ministar odbrane BiH Zukan Helez najavio aktiviranje rezervnog sastava OS BiH
Žuti krompir
Ove sorte krompira su bogate karotenom. Takvo povrće dobro zadržava svoj oblik tokom kuhanja. Zato je žuti krompir odličan izbor za salate i pečenje.
Crveni krompir
Sadrži mnogo antioksidansa antocijanina i najmanje škroba od svih navedenih vrsta. Izvrstan je za prženje i pripremu pomfrita.
Postoje i druge sorte krompira neobičnih boja. Naprimjer, ljubičasti krompir bogat je fenolnim kiselinama i antocijanima, a specifičan je i po neobičnom okusu, prenosi Mondo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.