Po čemu se razlikuju bijeli, žuti i crveni krompir i koji je najbolji za pripremu ukusnog jela?

0
Radiosarajevo.ba
Po čemu se razlikuju bijeli, žuti i crveni krompir i koji je najbolji za pripremu ukusnog jela?
Foto: Pixabay / Krompir / Ilustracija

Krompir je osnovna i mnogima omiljena namirnica koja se uzgaja u više od 120 zemalja. Dnevno ga konzumira preko milijardu ljudi, a u svijetu postoji oko 2000 sorti krompira.

U trgovinama i na tržnicama često nalazimo krompir u tri različite boje – crvenoj, bijeloj i žutoj. Znate li po čemu se razlikuju? Boja krompira određena je sortom.

Bijeli krompir

Sadrži više škroba od ostalih sorti. Zahvaljujući sadržaju škroba, takav je krompir idealan za kuhanje i izradu pirea.

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Švedska se sprema za finale Eurosonga u strahu: Sveprisutan je osjećaj nesigurnosti

Žuti krompir

Ove sorte krompira su bogate karotenom. Takvo povrće dobro zadržava svoj oblik tokom kuhanja. Zato je žuti krompir odličan izbor za salate i pečenje.

Crveni krompir

Sadrži mnogo antioksidansa antocijanina i najmanje škroba od svih navedenih vrsta. Izvrstan je za prženje i pripremu pomfrita.

Postoje i druge sorte krompira neobičnih boja. Naprimjer, ljubičasti krompir bogat je fenolnim kiselinama i antocijanima, a specifičan je i po neobičnom okusu, prenosi Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije