Inspekcija zabranila uvoz 25 tona krompira u BiH, uništena cijela pošiljka

0
Radiosarajevo.ba
Inspekcija zabranila uvoz 25 tona krompira u BiH, uništena cijela pošiljka
Foto: Unsplash / Krompir

Federalna fitosanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu (GP) izačić je 3. aprila 2024. godine, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 25 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Egipta.

Naime, u postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta čije se carinjenje vrši na GP Izačić, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.

Laboratorijskom analizom utvrđeno je prisustvo karantinski štetnog organizma Raistonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II. Pravilnika o listama štetnih organizama, listama bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja, zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke u količini od 25.000,00 kg je zabranjen, a sadržaj pošiljke je uništen 5.4.2024. pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije