Mnogi prave ovu grešku prilikom pravljenja krompir salate: Znate li za pravilo od 5 sekundi?

1
Radiosarajevo.ba
Mnogi prave ovu grešku prilikom pravljenja krompir salate: Znate li za pravilo od 5 sekundi?
Foto: Pexels / Ilustracija / Krompir salata

Salata od krompira nije baš tek tako jedan od najpopularnijih načina pripreme te namirnice - kad se dobro napravi može biti pravi užitak, toliko fin da je lako doći u iskušenje pojesti puno više nego što nam treba.

Ali što se može, gušt je gušt. S druge strane, ako pravite uobičajene greške, vaša krompir salata nije ni sjena one gore opisane. Srećom, greške je lako ispraviti, a jedna od najvećih i najgorih pravi se na samom početku.

Krompir za salatu uvijek se kuha u komadu, neoguljen. Treba ga samo oprati ii iščetkati kako bi se uklonili komadići zemlje. A zatim ga treba ubaciti u lonac hladne vode.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Kad je krompir kuhan, dobro ga ocijedite. Nemojte doći u iskušenje preliti ga hladnom vodom. Pustite ga da odstoji dok ga možete duže od pet sekundi držati u rukama. Čekate li više od toga pa se krompir previše ohladi, bit će ga, doduše, lakše oguliti, ali neće dobro upiti okuse začina i salata će vam biti bezukusna.

Ako volite da salata bude sočna, nemojte pretjerivati s uljem i sirćetom, oni joj neće pomoći da takva postane. Ulje i sirćeu ovom su slučaju više u ulozi začina nego "podmazivača", piše Slobodna Dalmacija.

Ne želite li suhu salatu, dodajte joj gusti dressing na bazi jogurta ili vrhnja, a ako vam takve salate s kremastim preljevima nisu drage, postoji još jedno rješenje: nakon što ste narezali krompir i stavili ga u zdjelu, prelijte ga kutljačom vruće supe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije