Pet pravila kupovine u vrijeme pandemije koronavirusa

Radiosarajevo.ba
Pet pravila kupovine u vrijeme pandemije koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Bezbrižna nabavka se sada čini kao stvar prošlosti. Važno je da pazimo na sebe i druge, i da pažljivo planiramo kupovinu.

Ovo je pet savjeti koji će vam pomoći.

Prvo higijena

Prvo i najvažnije pravilo je da zaštitimo sebe i druge. To znači, da moramo obući zaštitne rukavice prije ulaska u trgovinu. Pazimo također na kašljanje i kihanje. Plaćamo karticama i ne dotičemo se usta, nosa i očiju, piše Odprtakuhinja.

Prema zadnjim tvrdnjama prenošenje virusa je moguće i preko aerosola, što znači da se virus neko vrijeme zadržava u zraku i lijepi se na različite površine. Tu može da preživi nekoliko dana. Kada se vratite iz trgovine, prvo operite ruke, a onda svježe voće i povrće, a ostale namirnice, što se može, stavite u čistu ambalažu (staklene tegle, plastične posude s poklopcem…).

Ako to ne možete uraditi, ambalažu očistite detedžentom i vodom ili obrišite s malo alkohola. Plastičnu kesu, u kojoj ste donijeli namirnice iz trgovine, sklonite za nekoliko dana i ne dodirujte je (sklonite je na mjesto koje ne mogu dohvatiti djeca ili vaši kućni ljubimci), Ako ste bili u trgovini sa svojim cekerom za višekratnu upotrebu, operite ga. Kada ste spremili namirnice, ponovo operite ruke sapunom i vodom.

Pazite također da u trgovini poštujete sigurnosnu razdaljinu, da ne gubite živce, ako neko stane prije vas i ne dodirujte prozvode koje ne želite kupiti.

Četiri zlatna pravila za kupovinu u doba COVID-19

Imamo scenarij za sve situacije ako se zbog koronavirusa zatvore granice, kazao je nedavno za Radiosarajevo.ba Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite. "Sve države trebaju se pripremiti za korona virus", izjavio je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, dodavši kako koronavirus - COVID-19, ima pandemijski potencijal te je svakako dobrodošlo da države na stolu imaju sve moguće scenarije.

Ne nagomilavajte zalihe hrane

Zbog panike i straha, koju možda osjećate, ne odlazite u trgovinus namjerom da kupite hrane za cijeli mjesec. Sigurno će vam nešto nedostajati, ali je i smisleno, da koristite svježe voće i povrće, jer vam u frižideru neće sigurno izdržati cijeli mjesec. Kupite osnovne namirnice (brašno, ulje…), a ostalo dokupljujte. Dobro razmislite šta trebate: popišite nekoliko ideja za ručak koje vam padaju na pamet, pogledajte šta sve imate kući i tek onda napravite spisak za kupovinu.

Vrijeme je za suosjećanje i brigu o bližnjem

Nekoliko sati prije odlaska u kupovinu pozovite porodicu, bliske prijatelje, koji spadaju u ugroženu ciljnu grupu, i pitajte ih da li nešto trebaju. Recite im kad odlazite u kpovinu i da naprave spisak dšta da im donesete. Tako ćete se pobrinuti da svi imaju pristup svježoj hrani (prije svega voću i povrću te mliječnim proizvodima), a istovremeno će se vani kretati manje ljudi.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

Obroci neka budu osmišljeni

Izbjegavajte kupovinu veće količine hrane s ograničenim rokom upotrebe. Umjesto jogurta u malim čašicama, radije kupite tekući jogurt, koji ćete moći dozirati prema želji i zatvoriti poklopcem.

Umjesto konzerve pelata odaberite paradajz pire u staklenoj tegli, koju možete zatvoriti poklopcem.

Količine obroka možete smanjiti i jednostavno se utješiti i s drugim zalogajčićima: šačicom oraha, mliječnim proizvodom, komadom kruha. Na takav način imat ćete raznolikiju prehranu. Prije kuhanja pogledajte u frižideru koje proizvode morate obavezno upotrijebiti u narednim danima, da se ne bi pokvarili i sastavite jelovnik na osnovu toga.

Smanjite količinu opadaka

To prije svega važi za bacanje hrane. Sačuvajte ostatke i pojedite ih za večeru ili užinu. Upotrijebite i ostatke zelenog povrća, koje obično odrežete i bacite prilikom pripreme hrane i biolološki otpad (listovi karfiola, brokule….). Prije odlaska u trgovinu ne zaboravite sa sobom ponijeti svoje kese za kupovinu ili ceker.

Pokušajte biti što više snalažljivi i inventivniji. Neka vam bude izazov napraviti samostalno domaću tjesteninu, ispeći kruh prema receptu ili napraviti čokoladno mlijeko za dijete, koje će se tome posebno razveseliti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije